Bezpečná zohrávka

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Tento článok sa týka bridžu a používa špecifickú bridžovú terminológiu. Pozri článok Bridžová terminológia pre vysvetlenie neznámych slov a fráz. Pokiaľ tam nejaký termín nenájdete, upozornite na to prosím v diskusii.

Bezpečná zohrávka je taký spôsob zohrávky hlavného hráča, kedy hrá tak, aby aj pri najnepriaznivejšom, aj keď nepravdepodobnom rozdelení kariet súperov záväzok splnil, aj za tú cenu, že nezíska nadzdvihy. Inými slovami, hlavný hráč volí taký spôsob zohrávky, ktorým vedome ignoruje šancu na získanie maximálneho skóre, keďže sa sústreďuje na to, aby neriskoval minimálne skóre.

Bezpečná zohrávka sa volí hlavne v súťaží družstiev a v párových turnajoch, hodnotených na impy. V turnaji hodnotenom na topy, hlavný hráč často zvolí riskantnú líniu zohrávky, pretože iba splnenie záväzku bez nadzdvihov by mohlo priniesť výsledok blízky nule.

Príklad[upraviť | upraviť zdroj]

Zohrávame 6 BT.

AK32
AK2
AK2
32

J976
T9763
QJT97
-

N
W         E
S

QT8
QJ8
863
JT98

54
54
54
AKQ7654

W   N   E   S

Pokiaľ sa trefy nedelia 4-0 (čo je v cca. 10% prípadov) bez problémov získame 13 zdvihov (v prvej hre 1020 bodov, v druhej 1470 bodov). Ak zahráme tref a pridáme figúru a zrazu sa ukáže, že západ nemá trefy, záväzok nesplníme (v prvej hre -50 bodov, v druhej hre -100 bodov). Preto je pri tímovom hodnotení správne prepustiť prvé kolo trefov (miesto figúry zahrať malý tref). Takto zabezpečíme splnenie 6BT bez nadzdvihu (v prvej hre 990 bodov, v druhej hre 1440 bodov). Čiže, ak by sme nehrali bezpečne a trefy by boli pre nás priaznivo rozdelené, získame o 30 bodov viac, ale ak by boli delené nepriaznivo, získame podľa stavu hier o 1040 alebo o 1540 menej. V zápase dužstiev v impovom vyjadrení +1 Imp proti -17 Imp v druhej hre. V tomto prípade by hlavný hráč mal zvoliť bezpečnú zohrávku aj v topskórovom turnaji, keďže možno predpokladať, že mnohé páry slem nevydražia, alebo vydražia trefový, ktorý je hodnotený o čosi menej, takže pokus o nadzvih by z nadpriemerného výsledku mohol vyrobiť nulu.