Bišnupríja manipurí

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
bišnupríja manipurí
(ইমার ঠার, বিষ্ণুপ্রিয়া মণিপুরী)
ŠtátyIndia, Bangladéš, Mjanmarsko
RegiónÁzia
Počet hovoriacich450 000 ľudí
Poradienenachádza sa v prvej 100
KlasifikáciaIndoiránske jazyky
Písmovýchodné nágarí
Postavenie
Úradný jazyk-
Regulátor-
Jazykové kódy
ISO 639-1-
ISO 639-2-
ISO 639-3bpy
Wikipédia
Adresabpy.wikipedia.org
Pomenovanieউইকিপিডিয়া
Pozri aj: JazykZoznam jazykov

Bišnupríja manipurí alebo bišnupríja (v origináli ইমার ঠার - imar thar = "jazyk mojej matky" alebo বিষ্ণুপ্রিয়া মণিপুরী - bišnupríja manipurí/bišnupríe manipurí [i môže byť alternatívne vyslovené krátko] = "bišnuprijská manípurčina"; niekedy aj višnupríja manipurí) je aglutinačný jazyk príbuzný s bengálčinou, niekedy považovaný za nárečie bengálčiny a/alebo ásámčiny. Týmto jazykom hovorí vyše 100 000 ľudí hlavne v Indii (v štátoch Ásam, Tripura, Manípur) a v Bangladéši.

Geografické rozšírenie[upraviť | upraviť zdroj]

V Manípure sa bišnupríja manipurí používa v regióne Džiribam. Početná komunita hovoriacich sa kedysi usadila v Ásame - predovšetkým v okrese Kačhár (angl. Cachar), Karimganj a Hailakandi. V štáte Tripura sa bišnupríja manipurí používa v oblasti Dharmanagar, Kailasahar, Kamaipur a v západnej Tripure. V štátoch Meghalái, Arunáčalpradéš a Mizorám žijú komunity hovoriacich jazyka roztrúsene na celom území.

Mimo Indie žije najpočetnejšia komunita bišnupríja manipurí v Bangladéši v oblasti Sylhet, Moulbivazar, Habigandž a Sunamgandž.

V Mjanmarsku sa hovorí bišnupríja manipurí hlavne v regiónoch Tbangdut, Mawa Kalewa a Bumnuk. Početné komunity emigrantov žijú v USA, Kanade, Nemecku, na strednom Východe a v Austrálii.

Písmo[upraviť | upraviť zdroj]

Bišnupríja manipurí sa kedysi písala v písme dévanágarí. Počas britskej kolonizácie indického subkontinentu bolo zavedené moderné vyučovanie. Odvtedy sa bengálčina a bišnupríja manipurí začala písať v písme východné nágarí.

samohlásky: অ আ ই ঈ উ ঊ এ ঐ ও ঔ

samohláskové interpunkcia: া ি ী ু ূ ৃ ে ৈ ো ৌ

spoluhlásky: ক খ গ ঘ ঙ ছ জ ঝ ঞ ট ঠ ড ঢ ণ ত থ দ ধ ন প ফ ব ম য র ল শ ষ স হ ড় ঢ় য় ৱ ং ঃ ঁ

číslovky: ০ ১ ২ ৩ ৪ ৫ ৬ ৭ ৮ ৯

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]