Biela voda (rameno Malého Dunaja)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Biela voda (rameno Malého Dunaja) je ľavostranným prítokom Malého Dunaja.

Biela voda kúsok po odčlenení sa od Šúrskeho kanála

Biela voda sa odčleňuje zo Šúrskeho kanála tesne pred haťou pri Zálesí. Tečie lužným lesom povedľa obce Ivanka pri Dunaji, kde vytvára viacero meandrov. Ďalej pokračuje poľnohospodárskou krajinou, od ktorej je odčlenená súvislým pásom stromov a krov. Do Malého Dunaja sa vlieva širokým, takmer stojacim a veľmi pôsobivým vtokom neďaleko trampskej osady Zelená sedma s totemovým hájom pri lokalite "U Rusa". V jej závere je postavený hausbót.

Pôvodne, pred vybudovaním Šúrskeho kanála, bola Biela voda napájaná vodami z Malého Dunaja. Pomenovanie "biela" vzniklo pravdepodobne ako spôsob odlíšenia od Čiernej vody, ktorá dostala svoje meno podla zafarbenia, pretože vytekala z močarísk Šúrskeho pralesa a bola sfarbená od bahna a výluhov hnijúceho dreva do tmava.

Biela voda spolu s Blatinou a Malým Dunajom vytvára rozsiahly ostrov, na ktorom leží obec Zálesie a časť novej výstavby obce Ivanka pri Dunaji. Ostrov sa na starých mapách označuje ako Tökés.

Cez Bielu vodu je postavený jeden väčší cestný most v závere obce Ivanka pri Dunaji smerom do Zálesia a niekoľko menších lávok.

V okolí Bielej vody rastie viacero vyšších aj nižších druhov rastlín typických pre flóru lužného lesa. Počas skorej jari je okolie toku lemované množstvom snežienok, neskôr konvaliniek. Nájdeme tu viacero druhov tráv a vstavačov, tiež chochlačku dutú, chochlačku plnú, klokoč perovolistý, blyskáč jarný, bledavku Boucheovu, bledavku okolíkatú, viaceré druhy hluchaviek, kamienku modropurpurovú, kokorík širokolistý, modricu strapcovitú, pakost smradľavý, durman obyčajný, áron alpínsky.

Žije tu viacero vzácnych druhov hmyzu (májka fialová...), vtáctva (volavka popolavá...) či cicavcov (zajac...).

Súradnice: 48°10′47″S 17°18′04″V / 48,1798°S 17,301192°V / 48.1798; 17.301192