Bitka pri Abú Kíre (1798)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Bitka na Níle)
Bitka pri Abú Kíre

Bitka pri Abú Kíre/Abú Qíre/Abú Kire/Abúkire (iné názvy:bitka v zálive Abú Kír, bitka na Níle, bitka v Abúkirskom zálive, námorná bitka pri Abú Kíre) bol námorný stret Spojeného kráľovstva a Francúzska, ktorý sa odohral 1. augusta 1798. Britský admirál Horatio Nelson v nej zničil početne silnejšiu francúzsku flotilu, ktorá kryla vojenskú operáciu Napoleona I. Bonaparta v Egypte. Víťazstvo znamenalo prevahu britskej námornej moci v Stredozemnom mori.[1]

Priebeh a výsledok[upraviť | upraviť zdroj]

Francúzske lode Nelson najprv hľadal pri Cypre a Alexandrii. Narazil na ne v zálive Abú Kír 1. augusta 1798. Zavrhol tradičnú lineárnu taktiku a útok podnikol z oboch strán, čím získal výraznú prevahu. Zaútočil so 14 radovými loďami na Francúzov s 10 fregatami a 3 radovými loďami, ktorí s útokom nepočítali. Nelson napriek tomu, že sa blížil večer, okamžite vyplával k zálivu.
Bitka sa začala okolo 17. hodiny. Jeho 5 lodí preniklo za protivníkovu zostavu a 6 lodí sa rozostavilo z vonkajšej strany francúzskej línie. Ďalšie 2 lode preťali líniu Francúzov a 1 loď uviazla pri vstupe do zálivu na plytčine. Francúzi kvôli nepriaznivému vetru nemohli nasadiť všetky lode; tie ktoré sa zúčastnili boja museli bojovať proti protivníkom z oboch strán. Z celej francúzskej eskadry sa zachránili len dve radové lode a dve fregaty, ktorým sa pod velením admirála Pierra Villeneuva podarilo ujsť. Angličania stratili len jednu loď.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Abú Kir. In: Encyclopaedia Beliana. 1. vyd. Bratislava : Encyklopedický ústav SAV; Veda, 1999. 696 s. ISBN 80-224-0554-X. Zväzok 1. (A – Belk), s. 34-35.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]