Bitka o Adré

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Útok na Adré
Súčasť Občianskej vojny v Čade

Mapa pohraničnej oblasti
Dátum 18. december 2005
Miesto Adré, Čad
Výsledok odrazenie útoku povstalcov
Protivníci
Čad SCUD, RDL
Straty
5 mŕtvych (podľa vlády), 70 mŕtvych (podľa povstalcov) 100 - 300 mŕtvych (podľa vlády), 9 mŕtvych (podľa povstalcov)

Bitka o mesto Adré ležiace na hraniciach Čadu a Sudánu sa odohrala 18. decembra 2005. Proti sebe bojovali vládne sily čeliace koordinovanému útoku dvoch povstaleckých skupín – RDL (Rally for Democracy and Liberty – Zhromaždenie za Demokraciu a Slobodu) a SCUD (Platform for Change, Unity and Democracy – Platforma pre Zmenu, Jednotu a Demokraciu). Tajná služba plánovaný útok včas odhalila, vďaka čomu sa vládnym vojskám podarilo útok odraziť. Vierohodné informácie o stratách na oboch stranách chýbajú, no podľa odhadov zahynulo v boji 70 – 300 povstalcov (svetové médiá spomínajú zväčša sto mŕtvych povstalcov, no agentúry Reuters a IRIN News priniesli informácie o 300 mŕtvych povstalcoch, piatich vojakoch a troch civilistoch). Vládne sily stratili jednu helikoptéru pri kolízii s elektrickým vedením a ďalší stroj Mi-17 bol ťažko poškodený paľbou povstalcov, pričom minimálne jeden člen posádky zahynul.

19. decembra veliteľ skupiny SCUD Jaja Dillo Djérou potvrdil, že útoku sa zúčastnilo aj niekoľko jeho mužov, no tvrdil, že útok vedú príslušníci RDL.

V oblasti došlo k útoku povstalcov aj niekoľko dní pred útokom na Adré, pričom podľa čadskej vlády poskytoval Sudán povstalcom pomoc. Medzi oboma krajinami vládne dlhodobé napätie poznačené vzájomným obviňovaním z podpory povstalcov v oboch krajinách. Sudán ale tieto obvinenia odmietol. Po akcii povstalci z RDL priznali stratu deviatich mužov, pričom tvrdili, že padlo 70 vládnych vojakov, boli zničené dva vrtuľníky a niekoľko obrnených vozidiel vládnych vojsk.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]