Bitka o Mogadišo (2006)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Bitka o Mogadišo (2006)
Súčasť Občianskej vojny v Somálsku
Dátum 7. máj - 11. júl 2006
Miesto Mogadišo, Somálsko
Výsledok ICU získavajú kontrolu nad mestom
Protivníci
somálski povstalci Dočasná somálska vláda
Velitelia
Šejk Šarif Ahmed Mohamed Qanjare
Musa Sudi Jalahow
Nuur Daqle
350+ mŕtvych

Bitka o Mogadišo z roku 2006 bol súboj o kontrolu nad hlavným mestom Somálska. Aliancia za obnovu mieru a antiterorizmus (ang. ARPCT – Alliance for Restoration of Peace and Counter-Terrorism) čelila milíciám verným radikálnej Únii islamských súdov (ang. ICU - Islamic Court Union). ARPCT sa sformovala v priebehu februára 2006. Išlo o odpoveď na silnejúce postavenie ICU v krajine. Militanti z ICU sú napojení na medzinárodný terorizmus, čo viedlo USA k podpore ARPCT. Samotný boj o mesto prebiehal od mája do júla 2006. Výsledkom bolo stiahnutie síl ARPCT z mesta.

Boj[upraviť | upraviť zdroj]

Podľa BBC došlo k prvým zrážkam už 24. marca, pričom malo ísť o najhoršie boje za posledné roky. Podľa odhadov si vyžiadali takmer sedemdesiat obetí. V máji sa zintenzívnili boje, pričom islamisti ovládli 80 % rozlohy hlavného mesta. 4. júna radikáli obsadili mesto Balad bránené milíciami lojálnymi Musa Sudi Yalahowovi. Boje si do 5. júna vyžiadali okolo 350 obetí, zväčša civilistov.

V ten istý deň somálsky premiér Ali Mohamed Gedi odvolal štyroch ministrov (medzi nimi aj Yalahowa), ktorí trvali na pokračovaní v boji. Zároveň pozval radikálov na mierové rokovania. Nasledujúci deň vedúci klerik ICU šejk Šaríf Šajch Ahmad (Shariif Sheekh Axmed) ohlásil prostredníctvom rozhlasu, že ICU získali kontrolu nad mestom.

Krátko po páde mesta došlo k dvom väčším zhromaždeniam. Príslušníci najväčšieho klanu v meste Abgals v severnej časti mesta vyzývali ICU aby opustili mesto. Zhromaždenia sa zúčastnilo okolo 3 000 ľudí. Naopak, druhé zhromaždenie asi 500 ľudí vyjadrovalo podporu ICU.

Zvyšné sily APRCT sa sústredili v meste Jowhaar. Po ôsmich dňoch 14. júna zaútočili islamisti aj na toto mesto a obsadili ho. Následne premiér Gedi požiadal Africkú úniu o vyslanie mierových jednotiek.

Podpora ARPCT[upraviť | upraviť zdroj]

Americká pomoc ARPCT nestačila na zvrátenie priebehu bitky. Plán podpory bol kritizovaný aj niekoľkými americkými predstaviteľmi. Medzi nimi bol aj Michael Zorick, americký politický zriadenec pre Somálsko. Ten bol po svojej kritike financovania klanových lídrov preložený do Čadu.

7. júna po stretnutí s americkým prezidentom Georgeom W. Bushom a ministerkou zahraničných vecí Condoleezou Riceovou sa ku kritike pridal aj konžský prezident Denis Sassou-Nguesso, ktorý bol v tom čase aj hlavou Africkej únie.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  • U.S. Secretly Backing Warlords in Somalia [online]. 17.5.2006, [cit. 2010-10-29]. Dostupné online. (po anglicky)
  • Somali Islamists win city battle [online]. 11.7.2006, [cit. 2010-10-29]. Dostupné online. (po anglicky)
  • Somali deaths in fierce clashes [online]. 24.3.2006, [cit. 2010-10-29]. Dostupné online. (po anglicky)
  • Islamists seize key Somali town [online]. 4.6.2006, [cit. 2010-10-29]. Dostupné online. (po anglicky)