Bitka o N’Djamenu (2006)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Útok na Baalbek
Súčasť Občianskej vojny v Čade
Dátum 13. apríl 2006
Miesto N’Djamena, Čad
Výsledok odrazenie útoku povstalcov
Protivníci
Čad Spojený Front za Demokratickú zmenu
Straty
30 mŕtvych (?) 370 mŕtvych (?)
271 zajatých
neznámy počet zabitých civilistov
spolu 387 zranených

Bitka o N’Djamenu sa odohrala 13. apríla 2006. Boj o hlavné mesto Čadu, N’Djamena, prebiehal medzi vládnymi ozbrojenými silami a povstalcami zo Spojeného frontu za demokratickú zmenu (angl. United Front for Democratic Change, UFCD). Cieľom útoku bolo zvrhnúť vládu prezidenta Idrissa Débyho.

K bojom došlo len niekoľko mesiacov po podpísaní Tripoliskej dohody, bilaterálnej zmluvy medzi Čadom a Sudánom. Jej cieľom bolo normalizovať napäté vzťahy medzi oboma štátmi. Práve Sudán poskytoval čadským povstalcom podporu. Po útoku nasledovalo opätovné prerušenie vzťahov a vyhostenie sudánskych diplomatov.

Boj[upraviť | upraviť zdroj]

Hlavným cieľom útoku bolo obsadiť budovu Čadského národného zhromaždenia (parlament), avšak útok bol vládne vojská odrazili. Zahynulo pritom údajne 370 útočníkov, 30 vládnych vojakov a niekoľko civilistov, avšak keďže jediným zdrojom informácií sú čadské médiá je možné, že tieto čísla nie sú presné; 387 ľudí malo byť počas bojov zranených. Nasledujúci deň počas štátneho sviatku sa konal v meste sprievod 271 zajatých povstalcov.

Reakcie[upraviť | upraviť zdroj]

Prezident Déby ihneď obvinil susedný Sudán z podpory povstalcov. Zároveň sa vyhrážal, že vyhostí z krajiny 200 000 sudánskych utečencov, ktorí utiekli pred násilím zo sudánskej provincie Darfúr. Tento krok ale 17. apríla odvolal. Podľa prezidenta mal útok aj v prípade neúspechu narušiť prezidentské voľby naplánované na 3. mája v ktorých zvíťazil a získal tak svoj tretí mandát. Zároveň ale označil útok za amatérsky a údajne ho vopred upozornili, že k nemu dôjde.

Situáciou v Čade sa zaoberala aj Bezpečnostná rada OSN, znepokojenie vyjadril aj generálny tajomník OSN Kofi Annan. Na útok reagovala aj Stredoafrická republika, ktorá uzavrela hranice so Sudánom, keďže práve jej územie mali povstalci využiť na svojej ceste k čadskej metropole.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  • Chad severs ties with Sudan [online]. Financial Times, [cit. 2010-09-12]. Dostupné online. (anglicky - prístup vyžaduje bezplatnú registráciu)
  • LACEY, Marc. After Battle in Capital, Chad Threatens to Expel Sudanese [online]. New York Times, 15.4.2006, [cit. 2010-09-12]. Dostupné online. (anglicky)
  • UN condemns rebel attack in Chad [online]. BBC News, 14.4.2006, [cit. 2019-09-12]. Dostupné online. (anglicky)