Bitka pri Kokosových ostrovoch

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Bitka pri Kokosových ostrovoch
Súčasť prvej svetovej vojny

Vrak Emdenu po bitke
Dátum
Miesto 9. november 1914
Casus belli Pri Kokosových ostrovoch, Indický oceán
Výsledok Austrálske víťazstvo
Protivníci

Austrália

Nemecko
Velitelia
John Glossop Karl von Müller
Sila
ľahký krížnik ľahký krížnik
Straty
3 mŕtvy a 8 zranených ľahký krížnik, 131 mŕtvych a 65 zranených

Bitka pri Kokosových ostrovoch bola námorná bitka prvej svetovej vojny. Bitka sa uskutočnila 9. novembra 1914 pri Kokosových ostrovoch a krížnik Emden pri ktorej sa stretol s krížnikom Sydney.

Na začiatku vojny Nemecká východoázijská eskadra opustila prístav Čching-tao v Číne a vypravila sa na strastiplnú cestu do nemeckých prístavov, kam žiadna z ich lodí nedoplávala. Počas cesty zvíťazila v bitke pri Coroneli a bola porazená v bitke pri Falklandských ostrovoch. Na začiatku plavby sa od eskadry oddelil krížnik Emden, ktorému velil kapitán Karl von Müller. Úlohou Emdenu bolo prepadávať britské obchodné lode. 28. októbra zviedol bitku pri Penangu a koncom októbra ho hľadalo okolo 60 vojnových plavidiel.

Na jednom z Kokosových ostrovov Direction Island bola umiestnená rádiová a telegrafná stanica. Tá bola dôležitá pre spojeneckú komunikáciu cez Indický oceán. A práve ju si vybral Müller ako svoj ďalší cieľ. 9. novembra o 6. hodine ráno priplával Emden k ostrovu. Personál Eastern Telegraph Company odoslal správu o svojom napadnutí a po nemeckých varovných výstreloch sa odmlčal. Nemci vylodili na ostrove útočnú skupinu, ktorej velil Hellmuth von Mücke. Táto skupina sa na ostrove nestretla s odporom a tak bez problémov stanicu zničila.

Mapa Kokosových ostrovov.

Vysielanie o pomoc zachytili lode konvoja prevážajúce vojakov z Austrálie do Egypta, keď boli asi 80 km od ostrova. Ochranu konvoja tvorili austrálske krížniky Melbourne a Sydney, britský Minotaur a japonský Ibuki. Veliteľ konvoja odoslal ľahký krížnik Sydney rádiovej stanici na pomoc.

Okolo pol desiatej Emden zbadal Sydney. Okamžite začala príprava k boju. Na vyzdvihnutie Mückeho skupiny z ostrova nebol čas. Pri prestrelke sa prejavila prevaha lepšie vyzbrojeného krížnika Sydney a o 11:15 sa Müller rozhodol vyjsť s loďou na breh pri North Keeling Island aby sa vyhol potopeniu. Potom bol krížnik zničený a posádka sa vzdala. Zahynulo 131 mužov a ostatní, vrátane 65 zranených, boli zajatí.

Muži, ktorí zostali na Direction Island, sa zmocnili škuneru Ayesha s ktorým doplávali 13. decembra do neutrálneho Padangu na Sumatre. Odtiaľ odplávali nemeckou obchodnou loďou (Choising) a priplávali 9. januára 1915 do Turecka (respektíve do Jemenu, ktorý vtedy ešte Turecku patril).

Následne sa muži vydali na dlhú a zložitú cestu domov. Cestovali striedavo po mori pozdĺž pobrežia, a striedavo púšťou, cez Džiddu, potom do Al-Uly na severozápade dnešnej Saudskej Arábie, a následne vlakom do Istanbulu odtiaľ sa potom dostali do Nemecka.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Bitva u Kokosových ostrovů na českej Wikipédii.