Bitka pri Stiklestade

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Bitka pri Stiklestade
Súčasť Nástupnickych bojov v Nórsku počas dynastie Hårfagre

Bitka pri Stiklestade
Dátum 29. júl 1030
Miesto Stiklestad vo Verdale (Nord-Trøndelag)
Výsledok Olafova porážka
Protivníci
Olaf Haraldsson † a prívrženci Nórsky pohanský ľud, dánski spojenci
Velitelia
Olaf Haraldsson Hårek fra Tjøtta
Tore Hund
Kalv Arneson
Sila
3600 mužov 7000 mužov
Straty
neznáme neznáme

Bitka pri Stiklestade je najslávnejšia bitka ktorá sa kedy odohrala na nórskej pôde. Stretlo sa tu kresťanské vojsko Olafa Haraldssona a vojsko nórskych pohanov a ľudí, ktorí mali pocit že bránia staré práva. Hoci skončila porážkou kresťanov, predstavuje významný medzník pri šírení kresťanstva v Nórsku.

Predohra[upraviť | upraviť zdroj]

Do roku 1015 vládli v Nórsku ako vazali dánskeho kráľa synovia jarla Håkona. A to až do chvíle než do krajiny dorazil bývalý Viking z rodu Ynglingov Olaf Haraldsson (svätý Olaf). Olaf bol už pokrstený a vzal si za cieľ obrátiť krajinu na kresťanstvo a vykynožiť v nej pohanstvo.

Postupne sa prebil k moci a jeho metódy či už na ceste ku zvrchovanosti alebo pri presadzovaní kresťanstva boli rovnako kruté ako u jeho menovca Olafa Tryggvesona. Tým si proti sebe popudil nielen pohanov, lež ozval sa aj nejeden kresťan.

Títo našli pomoc u Knuta Veľkého a Olaf bol nútený utiecť do Ruska. Tam roku 1030 zhromaždil vojsko. Keďže doň odmietol prijať nepokrstených, bolo menšie ako by bolo vhodné, ale Olaf veril v Božiu pomoc.

Bitka[upraviť | upraviť zdroj]

Ráno pred začiatkom bitky si Olaf na hodinu pospal. Počas spánku mal sen, že kráča po rebríku do neba. Toľko vraví legenda.

Nakoniec bol Olaf v bitke zabitý a skonal opretý o veľký balvan trčiaci zo zeme, okolo ktorého sa zhromaždili jeho verní.

Epilóg[upraviť | upraviť zdroj]

Po bitke sa sedliacke vojsko rozišlo späť do svojich domovov a vládu v Nórsku prevzal Knut Veľký. Olaf bol svojimi protivníkmi náležite pochovaný. Neskôr pod Knutovou krutovládou Nóri oľutovali svoj čin a zabudnúc na Olafovu krutosť začali ho spomínať ako dobrého vladára. Krajinou sa začali šíriť chýry o zázrakoch v spojitosti s jeho telesnými pozostatkami a mnoho ľudí sa začalo obávať, že zabili svätca. A stalo sa čosi nevídané - Nóri, ktorí po storočia tvrdohlavo odolávali obracaniu na kresťanstvo - začali putovať k trondheimskej katedrále, obracajúc sa húfne na vieru. Neskôr priviedli späť z Ruska Olafovho syna Magnusa a ustanovili ho kráľom.

Pamätník[upraviť | upraviť zdroj]

Na mieste bitky, presnejšie kameňa o ktorý sa umierajúci Olaf opieral, bol postavený kostol, pričom kameň samotný je súčasťou oltára.[1]

Na mieste bitky sa každoročne okolo 29. júla hrá divadelná hra Svätý Olaf (Spelet om Heilag Olav), ktorú dodnes uvidelo neuveriteľných 600-tisíc návštevníkov.[2]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Kirkesøk - Kirkebyggdatabasen [online]. [Cit. 2020-02-23]. Dostupné online. (po nórsky)
  2. Helene Solheim. Kutt i Spelet om Heilag Olav – blir truleg arrangert annakvart år [online]. 2019-10-21, [cit. 2020-02-23]. Dostupné online. (po nórsky)

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]