Bitka pri Tassafaronge

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Bitka pri Tassafaronge
Súčasť druhej svetovej vojny

USS Minneapolis pri Tulagi po zásahu torpédom, 1. decembra 1942
Dátum 30. november 1942
Miesto Tassafaronga Point, Guadalcanal, Britské Šalamúnove ostrovy
Výsledok japonské taktické víťazstvo
Protivníci
USA (1912-1959) Spojené štáty Japonsko
Velitelia
Carleton Wright Raizó Tanaka
Sila
5 krížnikov a 4 torpédoborce 8 torpédoborcov
Straty
1 krížnik potopený, 3 krížniky poškodené, 395 mŕtvych 1 torpédoborec potopený, 197 mŕtvych
Vojna v Pacifiku
Pearl HarborGuam (1941)MalajziaFilipíny (1941 – 1942)SingapurHolandská východná India (1941 – 1942)Koralové moreMidwayGuadalcanalSavovýchodné Šalamúnove ostrovymys Esperanceostrovy Santa Cruzpri GuadalcanaleTassafarongaRennellov ostrovBismarckovo moreKomandorské ostrovyTarawaFilipínske moreMariány a PalauSaipanGuam (1944)TinianPeleliuFilipíny (1944 – 1945)LeyteManila (1945)Iwó-džimaOkinava

Bitka pri Tassafaronge bola jednou z námorných bitiek druhej svetovej vojny v Pacifiku medzi japonským a spojeneckým námorníctvom. Niekedy je nazývaná ako Štvrtá bitka pri ostrove Savo. Odohrala sa v noci 30. novembra 1942.

Japonská situácia v zásobovaní na Guadalcanale bola čím ďalej tým horšia. Preto sa admirál Jamamoto rozhodol vyslať ku Guadalcanalu ďalší Tokijský expres. Na ostrove Shortland sa zhromaždila skupina 8 torpédoborcov pod velením kontradmirála Raizóa Tanaku. 2 torpédoborce Naganami (vlajkový) a Takanami mali plnú výzbroj a 6 torpédoborcov Suzukaze, Kawakaze, Kageró, Kurošio, Ojašio a Makinami bolo naplnených zásobami a zásoba munície bola redukovaná. Každý niesol len torpéda nabité v torpédometoch a náhradné torpéda pre znovunabitie boli vyložené. Táto skupina vyplávala ku Guadalcanalu 29. novembra.

Mapa bitky

Američania sa o japonskom prísune zásob dozvedeli včas vďaka rozlúšteniu japonského námorného kódu. Proti Tanakovej skupine vyplával operačný zväz TF 67 pod velením kontradmirála Wrighta. Skladal sa z ťažkých krížníkov Minneapolis, New Orleans, Pensacola a Northampton, ľahkého krížniku Honolulu a torpédoborcov Fletcher, Drayton, Maury a Perkins.

Japonci priplávali ku Gudalacanalu 30. novembra v noci. Keď zistili, že pri ostrove nie sú sami, začali zhadzovať do mora barely so zásobami, tak aby ich prúd a príliv vyplavil na pláže. V tej dobe narazili na Wrightov zväz. V bitke, ktorá trvala takmer pol hodiny, stratili Japonci torpédoborec Takanami. Ostatné torpédoborce neboli ani len zasiahnuté. Američania mali ďaleko ťažšie straty. Northampton sa potopil, Minneapolis a New Orleans boli ťažko poškodené a museli odplávať do USA, kde boli opravované viac než rok. Poškodená Pensacola odplávala do Pearl Harboru, kde bola opravovaná do októbra 1943.

Toto víťazstvo ukázalo, že Japonci majú stále v nočných bitkách a využívaní torpédoborcov prevahu.

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Bitva u Tassafarongy na českej Wikipédii (číslo revízie nebolo určené).