Black Veil Brides

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Black Veil Brides
BVB v roku 2013
BVB v roku 2013
Základné informácie
Pôvod USA
Žáner(-re) Hard Rock, Hair metal, Glam Metal
Pôsobenie 2006 – súčasnosť
Vydavateľstvá Lava Records, Universal Republic, Standby Records
Webstránka [1]
Členovia skupiny
Andy Biersack (spev)
Jake Pitts (hlavná gitara)
Lonny Eagleton (basgitara)
Christian "CC" Coma (bicie nástroje)
Jeremy Ferguson (gitara, husle)
Bývalí členovia
Sandra Alvarenga (bicie)

Ashley Purdy (basgitara)

Black Veil Brides (BVB) je americká hardrocková skupina, založená v roku 2006 v Cincinnati v štáte Ohio. Skupina vystupuje v zložení Andy Biersack (spev), Lonny Eagleton (basgitara), Jeremy Ferguson (gitara, husle), Jake Pitts (hlavná gitara) a Christian "CC" Coma (bicie). Najviac ich v kariére inšpirovali skupiny Kiss a Mötley Crüe a iné glam metalové skupiny z osemdesiatych rokov.

História skupiny[upraviť | upraviť zdroj]

Začiatky[upraviť | upraviť zdroj]

Za neoficiálne začiatky skupiny môžeme považovať rok 2004, keď Andy Biersack založil skupinu s jednoduchým názvom Biersack. Vystupovali v nej jeho najbližší priatelia a známi. Neskôr ju premenoval na Brides a pod týmto menom vydali EP "Sex and Holywood". V roku 2009 sa presťahoval do Kalifornie, skupinu premenoval na Black Veil Brides a kompletne vymenil členov. Podpísal zmluvu s nezávislým vydavateľstvom StandBy Records a v roku 2009 sa kapela vydala na svoje prvé turné s názvom "On Leather Wings".

We Stitch These Wounds (2010)[upraviť | upraviť zdroj]

20. júla 2010 skupina vydala svoj debutový album s názvom We Stitch These Wounds, z ktorého sa za prvý týždeň predalo cez 10 000 kópií. Umiestnil sa na 36. mieste v hitparáde Billboard hot 200 a na 1. mieste v rebríčku Billboard Independent chart. Koncom roka 2010 skupina vyrazila na spoločné turné s kapelami The Birthday Massacre, Dommin a Aural Vampire.

Spočiatku BVB pritiahli pozornosť prezidenta vydavateľstva Lava Records Jasona Floma, keď ho hlavný hudobný riaditeľ Hot Topic, John Kirkpatrick, informoval o rozruchu, ktorý okolo seba skupina spôsobila. Flom po stretnutí s kapelou a vypočutí si ich hudby povedal, že boli presne tým, čo hľadal.

Flom sa neskôr dohodol s Neilom Sheehanom, zakladateľom StandBy Records a upísal kapelu svojej spoločnosti.

BVB podporili skupinu Murderdolls počas ich turné "God Save The Scream Tour" a tiež vyrazili na AP Tour po Amerike, ktoré trvalo od 18. marca do 6. mája 2011. Skupina pokračovala na Vans Warped Tour, ktoré trvalo od 24. júna 2011 do 14. augusta toho istého roku. Ale 18. júna Andy počas vystúpenia spadol z pódia a polámal si rebrá, kvôli čomu zrušili prvý týždeň turné. Vystúpili aj na Download Festival v Británii a tiež na festivale Bamboozle. Po prvýkrát hrali aj na Rock am Ring v Nemecku. 20. apríla vyhrali Golden Gods Award v kategórii Nováčik roka.

Set the World on Fire a Rebels (2011 – 2012)[upraviť | upraviť zdroj]

Druhý album skupiny Set the World on Fire bol vydaný 14. júna 2011. Je to prvý album, na ktorom sa podieľal aj bubeník Christian Coma, keďže Sandra Alva v roku 2010 odišla zo skupiny. Obal albumu však zverejnili už v apríli. Titulná skladba mala byť použitá do filmu Vreskot 4. Keď neskôr kapela zistila, že skladba sa do filmu nepoužije, vydali vyhlásenie spolu s ukážkou skladby. 23. mája bolo oznámené, že skladba bude použitá vo filme Transformers: Dark of the Moon.

Na konci apríla vydali videoklip k singlu "Fallen Angels". V Británii však vyšiel 1. mája a v USA napokon až o dva dni neskôr, teda 3. mája. Keďže song bol vydaný oneskorene, kapela vydala náhľad skladby "Youth and Whiskey" 3. mája. Dňa 6. júna 2011 vyšiel ich druhý videoklip k albumu, s názvom "The Legacy", ktorý režíroval Patrick Fogarty. Tretím singlom sa stala skladba "Rebel Love Song", o ktorého réžiu sa tiež postaral Fogarty. Video bolo vydané na YouTube 19. októbra. 25. októbra kapela oznámila, že z určitých dôvodov musia zrušiť svoje turné. Neskôr uviedli, že to bolo kvôli Andymu, ktorý počas vystúpenia spadol na bicie a zlomil si nos. Aj napriek tomuto zraneniu však dokončil danú šou. Lekár mu nariadil niekoľkotýždňový oddych. Kapela neskôr oznámila, že vyrazia na turné s názvom "Buried Alive Tour" s ďalšími tromi kapelami: Avenged Sevenfold, Asking Alexandria a Hollywood Undead.

Andy cez svoj twitter oznámil vydanie EP nahrávky "Rebels". Na YouTube uverejnili trailer, zachycujúci Andyho pri nahrávaní vokálov pre ich cover "Rebel Yell" (skladba bola v origináli vydaná skupinou Billy Idol). Neskôr vydali ďalší trailer, na ktorom Andy informoval o niekoľkých ďalších detailoch, týkajúcich sa nahrávky. Tretí a posledný trailer vyšiel 14. novembra a Andy v ňom hovorí o skladbe "Coffin", ktorá bola pôvodne nahrávaná na CD Set the World on Fire. V rozhovore s Chrisom Droneyom z Glasswerk National povedal, že prizvali ako hosťa gitaristu Zakka Wylda, ten nahral gitarové sólo pre skladbu "Unholy", ktorá bola pôvodne vydaná skupinou Kiss. Rebels nakoniec vyšlo 13. decembra 2011.

Wretched and Divine: The Story of the Wild Ones (2012 – 2013)[upraviť | upraviť zdroj]

V apríli 2012 sa gitaristi Jinxx a Jake vyjadrili v jednom rozhovore, že stále prebieha nahrávanie tretieho albumu a písanie nových skladieb. 18. februára Jake napísal na Twitter: "Úžasné! Týmto tretím albumom vám všetkým vytrieme zrak!" Vo februári 2012 Ashley Purdy v jednom rozhovore oznámil, že vydanie albumu je naplánované na koniec roka 2012. 2. mája BVB oznámili: "Dnes sme oficiálne začali nahrávať nový album, ktorý vyjde 30. októbra." 4. októbra Andy informoval, že nahrávanie je ukončené a album je hotový.

Neskôr oznámili, že vydanie albumu sa presúva na január 2013. 8. októbra informovali o názve albumu a tiež ukázali obal. Predpredaj bol spustený 31. októbra, teda na Halloween. Obrázok pre album namaľoval Richard Villa, ktorý pracoval aj na predchádzajúcich albumoch skupiny.

Prvým singlom sa stala skladba "In the End". Kapela oznámila, že pôjde na turné po severnej Amerike, na podporu ich nového albumu. Turné dostalo názov "The Church of the Wild Ones". Dňa 29. októbra kapela zverejnila setlist albumu a tiež nový dátum vydania, 8. január 2013. 31. októbra vydali trailer k ich chystanému celovečernému filmu s názvom Legion of the Black, ktorý sa premietal v roku 2013 vo vybraných kinách. Album Wretched and Divine je jeho hudobným podkladom. Film sa premietal v The Silent Movie Theater v Los Angeles 21.-23. decembra 2012. Premietania sa zúčastnil aj sám Andy Biersack. Album sa umiestnil na 7. mieste rebríčku Billboard Hot 200.

Od júna do augusta 2013 bola kapela na svojom "Warped Tour" a 11. júna 2013 vydali deluxe edíciu albumu Wretched and Divine, ktorá obsahovala tri bonusové skladby: "Revelation", "Victory Call" a "Let You Down". Táto edícia albumu obsahovala aj DVD "Legion of the Black".

Black Veil Brides IV (2014)[upraviť | upraviť zdroj]

O novom CD v interview s Artisan news, líder kapely, Andy Biersack, povedal: "Áno, je to šialené. Boli sme spolu na turné, no, zhruba pol desaťročia a to je to. Nemáme dlhú, legendárnu históriu, ale spolu sme si prešli toľkými evolučnými zmenami a to aj štylizácie kapely, nikdy sme nevydali dve skladby, ktoré by zneli rovnako. Myslím, že ďalším krokom je urobiť to, čo sme nikdy nerobili. Vziať si nejaký čas a hovoriť o tom, čo chceme robiť ďalej, akú hudbu chceme písať. Ale je to tiež o umeleckom pocite, nech je to organické, nechajte nás cítiť niečo nové, pretože sme vždy... s výnimkou "Wretched and Divine", prvé dva albumy sme boli ako: 'Fajn, teraz musíte nahrať album. Choďte na to. Máte toto množstvo peňazí, máte toto množstvo času. Prosím, urobte to.' S "Wretched and Divine" sme mali príležitosť urobiť niečo, čo bolo mimo rámca. Stále nemáme moc času, ale mali sme trochu viac príležitostí vyjadriť samých seba. Takže teraz, myslím, sme skupinou, ktorou by sme mali byť. Myslím, že sme na správnom mieste. Po hudobnej stránke sme teraz tým najlepším. Kamarátstva v kapele sú na maxime. A nebolo to tak vždy. Samozrejme, že v kapele prebieha vnútorný boj, ako v iných kapelách, za posledných pár rokov, ale poviem vám, že na poslednom turné, sa nestalo nič negatívne. Bola to pre nás pozitívna skúsenosť a zažili sme spolu kopec zábavy. Lebo, zasa, všetci sme dospelí a robíme to dosť dlho, aby sme vedeli, že povahové rozdiely nie sú dosť silné na to, aby nás rozdelili. A myslím, že niekedy zabudneme na to: "Wow, my proste nemôžeme vyjsť." No, možno to bude skoro. Mali sme v kapele aj temné obdobie, bojovali sme medzi sebou, ale sme najlepší priatelia, sme ako bratia a vždy sme sa cez nezhody dostali a tak to bude stále. Takže som nadšený, že môžem vydať nový album spolu so svojimi štyrmi najlepšími priateľmi."

Andy tiež v rozhovore s Pit Cam TV povedal, že album možno dokončia v priebehu leta 2014.

30. mája skupina informovala, že nový album vyjde 28. októbra 2014, ale termín bol presunutý na 27.10.2014. V júli 2014 spustili predpredaj ich pripravovaného albumu "Black Veil Brides IV" cez Pledge music. Prvou skladbou, ktorú kapela dala von bola "Heart of Fire". Premiéru mala 7. septembra 2014 na BBC Radio 1 a ešte neskôr v ten týždeň kapela na Youtube uverejnila skladbu s názvom "Faithless".

Vale (2018 - Súčasnosť)[upraviť | upraviť zdroj]

Vale je piaty album skupiny Black Veil Brides, vyšiel 12 Januára v roku 2018, tento album mal nadvädzovať na ich predchádzajúci album Wretched and Divine: The Story of the Wild Ones.

Členovia kapely[upraviť | upraviť zdroj]

Súčasní[upraviť | upraviť zdroj]

  • Andy Biersack – basgitara (v začiatkoch), spev (2006 – súčasnosť)
Andy sa narodil 26. decembra 1990 v Ohiu, USA. Je zakladateľom kapely a zároveň jediným pôvodným členom. Navrhol aj logo kapely a zložil väčšinu textov. V kapele pôsobí ako spevák a v začiatkoch zastával aj pozíciu basgitaristu. Je vo vzťahu s Juliet Simms, speváčkou skupiny Automatic Loveletter, s ktorou sa v apríli 2016 oženil
  • Jinxx – rytmická gitara, husle, vokály (2009 – súčasnosť)
Jinxx sa narodil 7. januára 1986 v Iowe, USA. Je gitaristom a príležitostne aj huslistom kapely. V roku 2013 sa mu rozpadol dlhoročný vzťah so Sammi Doll, ktorú si v roku 2012 aj vzal.
  • Jake Pitts – sólová gitara (2010 – súčasnosť)
Jake sa narodil 21. júla 1985 v Idaho, USA. Je gitaristom kapely. Podieľal sa na niektorých textoch piesní, ako napríklad k skladbe "Carolyne." Táto skladba je venovaná Jakeovej maminke, ktorá zomrela na rakovinu. V súčasnosti je Jake zasnúbený s Elou Cole.
Christian, narodený ako Robert Mora 21. apríla 1985 v Los Angels, USA. Je bubeníkom kapely od roku 2010, keď predchádzajúca bubeníčka Sandra Alvarenga odišla. V súčasnosti žije sám.
  • Lonny Eagleton- basgitara (2019-súčastosť)

Lonny Eagleton je najnovší člen skupiny. Do kapely prišiel po odchode Ashley Purdy, v novembri 2019.


Bývalí[upraviť | upraviť zdroj]

  • Ashley Purdy – basgitara, vokály (2009 – 2019)
  • Johnny Herold – sólová gitara (2006 – 2008)
  • Nate Shipp – rytmická gitara, vokály (2006 – 2008)
  • Phil "Catalyst" Cenedella – basgitara, vokály (2006 – 2008)
  • Chris "Craven" Riesenberg – bicie (2006 – 2008)
  • Chris "Hollywood" Bluser – sólová gitara, vokály (2008 – 2009)
  • Sandra Alvarenga – bicie (2008 – 2010)
  • David "Pan" Burton – rytmická gitara (2009 – 2010)

Diskografia[upraviť | upraviť zdroj]

Filmografia[upraviť | upraviť zdroj]

  • Legion of the Black (2012)

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Black Veil Brides na anglickej Wikipédii.