Bodypainting

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Dielo amerického umelca Paula Roustana. Maľba na tele modelky je doplnená helmou v štýle heliem používaných sovietskymi kozmonautmi počas vesmírnych pretekov.

Bodypainting (iné názvy: body painting, maľovanie na telo[1]) je forma body art (tzn. telového umenia), pri ktorej sa používa nahé alebo polonahé ľudské telo ako východiskový materiál pre maliarsku tvorbu, ktorá je prípadne doplnená inými vizuálnymi prvkami (napr. pokrývkou hlavy). Narozdiel od tetovania, ktoré je tiež jednou z foriem body art, je maľba nanášaná na telo len dočasná (spravidla trvá len niekoľko hodín). Maľba, ktorá sa obmedzuje na oblasť tváre, sa označuje ako face painting.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Archeologické nálezy z Európy dokladajú využívanie maľby na telo už v paleolite. Maľovanie na telo presahovalo archeologické kultúry a geografické lokality. Bola vnímaná ako prostriedok komunikácie (napr. špecifická maľba odlišovala príslušníkov určitého kmeňa od zvierat a ľudí patriacich k inému kmeňu) a ako forma dekorácie, skrášlenia vlastného tela. Univerzalita maľovania na telo spočívala aj vápribližne rovnakej symbolike používaných farieb. Červená, reprezentujúc krv, symbolizovala plodnosť a smrteľnosť, biela bola asociovaná s nadprirodzenom a používala sa najmä pri rituáloch súvisiacich so smútkom a očisťovaním, a čierna spravidla symbolizovala nečistotu a zlo. Maľovanie na telo zväčša nebolo permanentné a orientovalo sa na konkrétnu spoločenskú príležitosť (napr. iniciačný rituál). Jedincovi umožnilo odlíšiť svoj výzor od jeho bežného výzoru.[2]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Maľovanie na telo trvá niekoľko hodín. Pozrite sa, ako prebieha. Teraz.sk (Bratislava: Tlačová agentúra Slovenskej republiky), 2016-08-09. Dostupné online [cit. 2017-12-26].
  2. SANDERS, Clinton R.; VAIL, D. Angus. Customizing the body : the art and culture of tattooing. Rev. and expanded ed.. vyd. Philadelphia, PA : Temple University Press, 2009. 280 s. ISBN 978-1-59213-889-0. S. 5-6. (po anglicky)

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Bodypainting

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Bodypainting na anglickej Wikipédii.