Bojovnica

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Bojovnica

Bojovnica tusyová (Betta tussyae)
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Betta
Bleeker, 1850
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Bojovnica (Betta) je rod sladkovodných lúčoplutvovcovytých rýb z podradu Anabantoidei (Anabantoidei) a čeľade guramovité (Osphronemidae). Bojovnice pochádzajú z juhovýchodnej Ázie – z Thajska, Laosu, Kambodže, Vietnamu, Malajzia, Singapuru, Bruneja a Indonézie. S viac než šesťdesiat vedecky opísanými druhmi ide o najbohatší rod labyrintných rýb vôbec. Typovým druhom je bojovnica jávska (Betta picta). Najznámejším druhom rodu je ale bojovnica pestrá ( Betta splendens ), ktorá patrí medzi najobľúbenejšie akvarijné ryby a bola vyšľachtená do mnohých ozdobných foriem. Samci tohto sú dobre známi vzájomnou agresivitou. Tá je v ich domovine využívaná pri tradičných rybých zápasoch a celému rodu dala slovenské meno.

Všetky bojovnice majú dobre vyvinutú starostlivosť o potomstvo. Podľa typu starostlivosti možno bojovnice rozdeliť na dve veľké skupiny. Samci asi štvrtiny alebo pätiny druhov vrátane najznámejšej bojovnice pestrej (tzv. penové alebo bublinové bojovnice) stavajú pre svoje ikry a nerozplávaný plôdik penové hniezda. To je u bojovníc pravdepodobne fylogeneticky pôvodná forma starostlivosti. Samci väčšiny druhov vrátane typovej bojovnice jávskej (tzv. tlamovcové bojovnice) opatrujú oplodnené ikry a nerozplavaný plôdik v papuli. Roku 1981 bolo navrhnuté vyčlenenie tlamovcových bojovníc do samostatného rodu Pseudobetta .

Podľa súčasných poznatkov však tlamovcové správanie vzniklo u bojovníc niekoľkokrát nezávisle a rod Pseudobetta by teda bol neprirodzeným polyfyletickým.

Taxonómia[upraviť | upraviť zdroj]

Bojovnica je s viac než 60 vedecky popísanými druhmi a radom známych ale dosiaľ vedecky neopísaných populácií najrozsiahlejším rodom labyrintných rýb. V osemdesiatych rokoch bolo navrhnuté vyčlenenie tlamovcových druhov do samostatného rodu Pseudobetta . Toto rozdelenie však nebolo vedeckou komunitou prijaté. Medzi chovateľmi a odborníkmi na bojovnice sa však ujalo rozdelenie na tzv. druhové skupiny alebo komplexy združujúce druhmi s podobnými vlastnosťami.

Rozšírenie[upraviť | upraviť zdroj]

Mapa rozšírenia

Bojovnica pochádza zo sladkých vôd tropickej juhovýchodnej Ázie. Bojovnice nie sú schopné žiť vo vode s vysokou salinitou a nemôžu sa teda vlastnými silami šíriť medzi morom oddelenými ostrovmi. Ich súčasný výskyt zahrňujúce okrem juhovýchodoázijskej pevniny aj ostrovy západnej časti Malajského súostrovia je výsledkom zníženie hladiny mora počas poslednej doby ľadovej vo vrchnom pleistoceóne.

Pred 22 tisíc rokmi, počas posledného glaciálneho maximá, ležala hladina okolitého mora 116 metrov pod súčasnou úrovňou. Dnešné veľké Sundské ostrovy Sumatra, Jáva a Borneo vrátane radu menších priľahlých ostrovov tvorili súčasť ázijskej pevniny. Nadväzovali na oblasti v súčasnosti tvoriaci Malajský polostrov a južné pobrežie Thajska, Kambodže a Vietnamu.

Druhy[upraviť | upraviť zdroj]

Rod Betta v súčasnosti (existuje 73 uznávaných druhov tohto rodu). Slovenské názvy sú odvodené od českých[chýba zdroj]:

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Bojovnica
  • Spolupracuj na Wikidruhoch Wikidruhy ponúkajú informácie na tému Bojovnica

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Betta na anglickej Wikipédii.
  • GOLDSTEIN, Robert J. Bettas: A Complete Owner's Manual. New York : Barron's, 2001. 96 s. ISBN 0-7641-1653-3. (anglicky)
  • DONOSO-BÜCHNER, Robert; SCHMIDT, Jürgen. Kampffische Wildformen. Ruhmannsfelden : Bede, 1999. 80 s. ISBN 3-933 646-09-X. (nemecky)
  • BURZANOVSKÝ, Jan; PLÍŠTIL, Jiří; ROSE, Martin. České názvosloví bojovnic (Betta)
  • RICHTER, H. J. Einführung eines neuen Gattungsnamens für die maulbrütenden Kampffische unter besonderer Betrachtung von Pseudobetta pugnax (Cantor, 1849). Aquarien Terrarien.
  • SATHIAMURTHY, Edlic; VORIS, Harold K. Maps of Holocene Sea Level Transgression and Submerged Lakes on the Sunda Shelf. The Natural History Journal of Chulalongkorn UniversityISSN 1513-9700.
  • Frank Stanislav (Černý Jaroslav), Akváriové ryby, PRÍRODA (Artia Praha), 1984 64-072-84 (510-21-85)