Bolonská univerzita

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Bolonská univerzita

Bolonská univerzita (tal. Alma Mater Studiorum Università di Bologna, lat. Universitas Bononiensis) je univerzita v talianskom meste Bologna, najstaršia univerzita na svete.[1]. I keď sa nevie presný dátum založenia, väčšina prameňov hovorí o roku 1088. Iné údaje uvádzajú rok 1119, i tak by však bola najstaršia.[2] Podľa vzoru jej organizácie bola založená aj Academia Istropolitana roku 1465.

Univerzita, bašta bádania v oblasti rímskeho a cirkevného práva, dostala svoje prvé štatúty v r. 1158 od cisára Fridricha Barbarossu. V Taliansku však boli aj iné centrá vzdelanosti ktoré s ňou súperili. Patrili medzi ne Padova, Vercelli a najmä Neapol. V Bologni bolo štúdium a udeľovanie akademických hodností v podstate bezplatné. Učitelia si však dávali od študentov platiť školné. S týmto však v 13. storočí nesúhlasili pápeži, a tak pre univerzitných učiteľov zaviedli fixné platy. Od 12. storočia sa bolonská univerzita tešila veľkej popularite. Najväčší stredoveký pápež Inocent III. tam vyštudoval právo.

V roku 1317 bol na univerzite rektorom Mikuláš, nitriansky archidiakon. Na univerzite študovali viacerí študenti z Horného Uhorska, napr. P. Scalich z Turca získal roku 1552 titul bakalára teológie. V 16. storočí bolo založené osobitné štipendium a neskôr aj konvikt pre študujúcich z Uhorska a ChorvátskaCollegio Ungharese.

Slávni absolventi[upraviť | upraviť zdroj]

Medzi jej absolventov patria napríklad Dante Alighieri, Francesco Petrarca, Mikuláš Kopernik, Guglielmo Marconi[3], Tomáš Becket a Umberto Eco.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. QS World University Rankings 2007 - World's oldest universities [online]. [Cit. 2009-07-09]. Dostupné online.
  2. AUTORSKÝ KOLEKTIV. Itálie. Praha : Olympia, 1990. ISBN 80-7033-101-1. Kapitola Bologna, s. 39.
  3. Itálie, průvodce Olympia, str. 40

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Boloňská univerzita na českej Wikipédii.