Bonnie Dunbarová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Bonnie Jeanne Dunbarová
Astronaut NASA
Bonnie Dunbarová
Št. príslušnosťUSA
Narodenie3. marec 1949 (75 rokov)
Sunnyside, Washington, USA
Predchádzajúce zamestnanievedec
Čas vo vesmíre50 dní 8 hodín 24 minút
Kozmonaut od1980
MisieSTS-61-A, STS-32, STS-50, STS-71, STS-89
Znaky misií
Kozmonaut do2005

Bonnie Jeanne Dunbarová (* 3. marec 1949, Sunnyside, Washington, USA) je bývalá americká astronautka, 9. žena – 187. človek, ktorý sa vypravil do vesmíru. Počas svojich piatich letov v raketoplánoch strávila na obežnej dráhe 50 dní. Jej manželom je ďalší z astronautov USA Ronald Sega.

Život[upraviť | upraviť zdroj]

Mladosť a výcvik[upraviť | upraviť zdroj]

V rodnom Sunnyside absolvovala roku 1967 stredoškolské štúdium na High School, Sunnyside a o štyri roky neskôr štúdium na University of Washington. Pracovala v rôznych laboratóriách, o. i. v Anglicku na Oxfordskej univerzite, doktorát získala na univerzite v Houstone (štát Texas), kde potom zostala pracovať ako asistentka. Prešla aj výcvikom na ľahkých lietadlách, mala nalietaných 700 hodín. V roku 1980 vstúpila do výcvikového strediska NASA v Houstone, keď už dva roky predtým pracovala pre NASA v Johnsonovom vedeckom stredisku ako letecký operátor.

Lety do vesmíru[upraviť | upraviť zdroj]

Svoj prvý let absolvovala na palube raketoplánu Challenger na jeseň roku 1985. Mala vtedy 36 rokov. Misia STS-61-A trvala 7 dní, bola katalogizovaná v COSPAR pod označením 1985-104A a celá posádka mala 8 členov. Štart bol z kozmodrómu mysu Canaveral na Floride, pristátie na kalifornskej základni Edwards. Počas misie vypustili satelit GLOMR a venovali sa experimentom v laboratóriu Spacelab.

Po piatich rokoch sa dočkala druhého letu. Išlo o desaťdennú misiu STS-32 s raketoplánom Columbia, posádka bola päťčlenná. Počas letu (COSPAR 1990-002A) vypustili niekoľko tonovú vojenskú družicu Syncom a naopak si na Zem priviezli družicu LDEF po jej takmer šesťročnom letu na obežnej dráhe Zeme. Štart aj pristátie boli rovnaké, ako pri prvom lete.

V roku 1992 letela do vesmíru v Columbii znova. Misia STS-50, podľa COSPAR 1992-034A, trvala 13 dní, spolu s Dr. Dunbarovou bolo na palube 7 osôb a tiež laboratórium Spacelab, ktoré mala na starosti. Tentokrát pristáli tam, kde štartovali, na Floride.

Štvrtý svoj let na obežnú dráhu Zeme absolvovala na palube raketoplánu Atlantis začiatkom leta 1995. Išlo o misiu STS-71, ktorá trvala 9 dní a bola očíslovaná 1995-030A. Sedemčlenná medzinárodná posádka so sebou viezla laboratórium Spacelab a ako prvý americký raketoplán sa spojila s ruskou orbitálnou stanicou Mir, kde slúžila iná, trojčlenná medzinárodná posádka a kde bola pripojená loď Sojuz TM-21. Aj tentoraz raketoplán štartoval aj pristál na Floride.

Po piatykrát letela vo svojich 48 rokoch, v januári 1998. Bolo to na palube raketoplánu Endeavour, misia označená ako STS-89 bola v COSPAR katalogizovaná pod číslom 1998-003A. Na palube bolo opäť laboratórium Spacelab a opäť leteli na Mir. Tam po týždni spoločnej práce na obsluhe Miru Američana D. Wolfa, ktorý slúžil v kozme 128 dní, nahradil iný Američan A. Thomas. Raketoplán sa vrátil tam, odkiaľ štartoval, na Mys Canaveral.

Lety v skratke:

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Bonnie Dunbarová na českej Wikipédii.