Borgovia

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Borgovia sú fiktívna civilizácia zo seriálového cyklu Star Trek. Sú kolektívnou inteligenciou združenou v spoločenstve, v ktorom je myseľ každého jedinca podriadená spoločnej mysli. Sami seba nazývajú: My sme Borg.

Borgovia sú hlavní nepriatelia Spojenej federácie planét v 24. storočí.

Charakter spoločenstva[upraviť | upraviť zdroj]

Jednotliví členovia spoločenstva sa označujú ako trúdy (angl. drones, nepríliš presný preklad: vojaci), sú kyborgovia – napoly organickí členovia rôznych rás a napoly stroje. Ich telesná teplota je 39,1 °C. Borgovia pochádzajú z vesmírneho kvadrantu Delta. Rozmnožujú sa asimilovaním organických jedincov a technológií iných rás a civilizácií.

Predstaviteľom Borgov je kráľovná. Ona sama na otázku, či vládne kolektívu odpovedala oddeľuješ neoddeliteľné. V prípade zničenia kráľovnej kolektív jej „myslenie“ obnoví zo záložných kópií.

Technológia[upraviť | upraviť zdroj]

Pri asimilácii Borgovia získavajú všetky znalosti asimilovaného jedinca. Vďaka tomu spoznávajú celý rad rôznych technológií, okrem technológie regenerácie lodí.

Energetické štíty Borgov sú schopné sa adaptovať, takže získavajú odolnosť proti zbrani, ktorá bola proti nim použitá. Vďaka tomu rýchlo získali odolnosť voči fotónovým torpédam a phaserom. Princípom ďalšieho vylepšenia zbraní Federácie proti Borgom je rýchla zmena frekvencie. Borgovia sa síce dokážu adaptovať odhalením vzorca zmeny frekvencie, ale toto prispôsobenie im trvá nejaký čas. Podobne Borgovia prispôsobujú svoje zbrane štítom protivníka.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Borgovia