Born This Way (singel)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
„Born This Way“
Born This Way
SingelLady Gaga
z albumu Born This Way
Vydaný 11. február 2011
Formát CD singel, digital download
Žáner pop, dance, techno
Vydavateľ Interscope
Skladateľ Lady Gaga
Producent Lady Gaga, Fernando Garribay, Dj White Shadow
Lady Gaga chronológia singlov
Alejandro
(2010)
„Born This Way“ (2011) Judas“ (2011)
Skladba "Born This Way" na celosvetovom turné Born This Way Ball.

„Born This Way“ je debutový singel americkej popovej speváčky Lady Gaga z jej rovnomenného albumu Born This Way (2011).[1] Singel bol vydaný 11. februára 2011. Lady Gaga ho predstavila na predávaní cien Grammy 13. februára 2011.

O piesni[upraviť | upraviť zdroj]

Text k piesni začala písať na svojom turné The Monster Ball Tour a pojednáva v ňom o slobode a hrdosti ("I'm beautiful in my way, 'cause God makes no mistakes; I'm on the right track, baby, I was born this way"). Gaga piesňou vyjadruje podporu menšín a zastávanie ich práv a to, že každý by mal byť so sebou spokojný "taký aký je".

Videoklip[upraviť | upraviť zdroj]

Videoklip sa natáčal od 22. januára do 24. januára 2011 v New Yorku. Video režíroval Nick Knight, uznávaný fotograf, ktorý predtým už mnohokrát s Lady Gaga spolupracoval. Pôvodne mal video režírovať Jonas Akerlund („Telephone“, „Paparazzi“), ktorý ale v období natáčania videa, natáčal video pre Britney Spears. Lady Gaga prezradíla, že klip je o zrode novej rase ľudí. Videoklip mal premiéru 28. februára 2011.

Umiestnenie v hitparádach[upraviť | upraviť zdroj]

Singel „Born This Way“ na seba s rekordmi nedal dlho čakať. Už v priebehu prvej noci od vydania sa dostal na 1. miesto sťahovanosti cez i-Tunes v 20 krajinách sveta. Do 24 hodín dobyl všetkých 23 krajín. V priebehu 3 dní od vydania singlu sa ho len v USA stiahlo 448 000 kópií. Singel debutoval v britskej singlovej hitparáde UK Singles Chart na 3. mieste a v americkej US Billboard Chart na 1. mieste. Tým sa stal v poradí tisícim singlom, ktorý sa dostal na čelo tejto hitparády. Na čele US Billboard Hot 100 sa song udržal 7 týždňov.

Chart (2011)
Pozícia
UK Singles Chart 3
US Billboard Hot 100 1
New Zealand Singles Chart 1
Lady Gaga predvádza pieseň "Born This Way " s malou Mariou Aragonovou

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Lady GaGa Announces New Single Title [online]. Viacom, 6. január 2011, [cit. 2011-01-14]. Dostupné online.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]