Boulevard Sérurier

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Boulevard Sérurier

Boulevard Sérurier je bulvár v 19. obvode v Paríži. Je súčasťou tzv. Maršalských bulvárov. Bulvár nesie meno Jeana Mathieu Philiberta Séruriera (1742 -1819), maršala Francúzska.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

V rokoch 1840 – 1845 boli postavené okolo Paríža nové hradby. Dnešný bulvár vznikol na mieste bývalej vojenskej cesty (Rue Militaire), ktorá viedla po vnútornej strane mestských hradieb. Túto cestu armáda previedla mestu Paríž na základe rozhodnutia z 28. júla 1859.

Jeho dĺžka činí 2 550 metrov a šírka kolíše od 15 do 40 metrov.

Trasa[upraviť | upraviť zdroj]

Tento bulvár má v porovnaní s inými Maršalskými bulvármi veľmi neobvyklú formu. Začína na Porte des Lilas, kde nadväzuje na Boulevard Mortier. Ako 40 m široký bulvár vedie až ku križovatke s ulicou Rue Haxo. Odtiaľ však pokračuje v oveľa užšej forme (15 m) mestskou zástavbou, zatiaľčo širší Boulevard d'Algérie a po ňom Boulevard d'Indochine prebiehajú po okraji mesta cez Parc de la Butte du Chapeau-Rouge. Boulevard Sérurier a Boulevard d'Indochine sa stretávajú na Porte de Pantin pri boulevard périphérique, pozdĺž ktorého Boulevard Sérurier pokračuje opäť ako hlavná dopravná tepna až ku kanálu Ourcq, kde končí. Za mostom začína Boulevard Macdonald. Podobne neobvyklú trasu má i Boulevard Murat na druhom konci Paríža.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Boulevard Sérurier na českej Wikipédii.