Boulevard Saint-Michel

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Boulevard Saint-Michel

Boulevard Saint-Michel je významný bulvár v Paríži na hranici 5. a 6. obvodu. Rozkladá sa od Pont Saint-Michel k Avenue de l'Observatoire. Jeho meno je odvodené od kaplnky sv. Michala, ktorá sa nachádzala v kráľovskom paláci (dnes Justičný palác) na ostrove Cité. Hovorovo sa nazýva «Boul'Mich'», čo je skrátene Boulevard Michel. Takto ho nazývali v minulosti antiklerikálni študenti.

Poloha[upraviť | upraviť zdroj]

Na severe je bulvár pokračovaním trasy od mosta Saint-Michel cez námestie Place Saint-Michel. Južná časť končí na námestí Place Ernest-Denis, kde trasa pokračuje ako Avenue de l'Observatoire.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Boulevard Saint-Michel dal vybudovať barón Haussmann v 19. storočí pri prestavbe Paríža rovnobežne s ulicou Rue Saint-Jacques, ktorá vyznačovala historickú osu zo severu na juh. Pôvodne sa jednalo o Boulevard de Sébastopol, ktorý pretínal Paríž od severu k juhu. Začínal na pravom brehu rieky Seiny a pokračoval na druhej strane rieky pod názvom Boulevard de Sébastopol rive gauche (bulvár Sevastopol na ľavom brehu). V roku 1867 získal svoj súčasný názov.

Pretože sa nachádza v blízkosti Sorbonny, stal sa bulvár v máji 1968 jedným z hlavných miest pouličných bojov medzi políciou a študentmi. Viac ako mesiac bol zablokovaný barikádami a vozidlami poriadkovej polície.

Budovy[upraviť | upraviť zdroj]

Severná časť bulváru je rušnejšia, najmä vďaka mnohým kníhkupectvám a obchodom s odevmi. Sú tu veľké kníhkupectvá Gibert Joseph a Gibert Jeune. Ďalšie významné budovy na bulvári sú Hôtel de Cluny, Lycée Saint-Louis, École Mines ParisTech a univerzitné budovy. Bulvár tvor tiež východnú hranicu Luxemburských záhrad.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Boulevard Saint-Michel na českej Wikipédii.