Brembo

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Brembo GmbH
Brembo
Právna formaakciová spoločnosť
Založená1961
ZakladateľEmilio Bombassei
SídloBergamo, Taliansko
PriemyselAutomobilový priemysel
ProdukciaBrzdové komponenty
Prevádzkový príjem € 911.9 miliónov (2007)[1]
Zamestnancov5700 (2008)[1]
Dcérske spoločnostiAP Racing
Marchesini
Webwww.brembo.com
Brzda Brembo

Brembo S.p.A. je taliansky výrobca automobilových brzdových systémov, najmä pre vysokovýkonné autá a motocykle. Firma bola založená v Bergame v Taliansku v roku 1961. Skoro po svojom založení sa začala špecializovať na kotúčové brzdy, ktoré boli výhradne dovážané zo Spojeného kráľovstva. Firma v roku 1964 podpísala zmluvu s automobilkou Alfa Romeo a stala sa oficiálnym dodávateľom brzdových komponentov pre Moto Guzzi v roku 1972.

V roku 1980 začala firma dodávala komponenty pre automobilky BMW, Chrysler, Lancia, Mercedes-Benz, Nissan a Porsche.

Brzdy Brembo sú štandardnou výbavou mnohých superšportových automobilov ako Aston Martin, Audi, Ferrari, Lamborghini, Maserati, Mercedes-Benz, Pagani či Porsche a tiež niektorých amerických high-end športových automobilov ako Ford GT, Chevrolet Corvette, Cadillac CTS-V či Dodge Viper a ďalších športových kupé ako Chevrolet Cobalt SS či Nissan 350Z Track Edition. Ostatné značky, ktoré majú brzdy brembo (buď ako štandardné alebo voliteľné príslušenstvo) sú: Acura, Alfa Romeo, Buick, BMW (vrátane Mini), Chrysler, Fiat, Holden,[2] Hyundai, Jaguar, Land Rover, Lexus, Mitsubishi, Nissan ,Opel, Peugeot, Infinity, Pontiac, Renault, Seat, Subaru, Vauxhall, Volkswagen, Volvo a Jeep.

Medzi motocykle používajúce brzdy Brembo patria Aprilia, Bimota, BMW, Ducati, Harley-Davidson, Husqvarna, IMZ-Ural, KTM, Moto Guzzi, MV Agusta, Suzuki, Triumph, Victory a Voxan.

V roku 2000 odkúpil britského výrobcu pretekárskych brzdových systémov a spojok AP Racing.


Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b Key Figures [online]. brembo.com, [cit. 2007-08-06]. Dostupné online. Archivované 2007-09-28 z originálu.
  2. John Mellor. First drive: Holden takes Commodore to the Redline [online]. GoAuto, 10. septenber 2010, [cit. 2010-11-13]. Dostupné online. Archivované 2011-11-08 z originálu.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]