Brigantína

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Brigantína Experiment postavená r. 1803 má priečne plachty na oboch sťažňoch.
Brigantína Dolphin postavená r. 1836 má priečne plachty iba na prednom sťažni. V pozadí je briga.

Brigantína je dvojsťažňová plachetnica s rahnovými (priečnymi) plachtami na prednom sťažni a s veľkou vratiplachtou na hlavnom sťažni. [1] Existujú dva typy brigantín:

  • brigantína s priečnymi plachtami na oboch sťažňoch - je podobná brige, má však výrazne väčšiu vratiplachtu, ktorá je na hlavnom sťažni dominantná,
  • brigantína s priečnymi plachtami iba na prednom sťažni - takáto brigantína sa nazýva aj škunerová briga (angl. schooner brig) alebo hermafroditná briga (angl. hermaphrodite brig).

Brigantína vznikla v 17. storočí a bola obľúbená v Britských kolóniách v Severnej Amerike pred rokom 1775. Využívala sa na rôzne účely, napríklad ako obchodná loď a vo vojnovom loďstve zásobovacia loď. Vo všeobecnosti bola menšia ako briga, ale väčšia ako škuner a šalupa.

Oplachtenie[upraviť | upraviť zdroj]

Všetky tri lode majú na prednom sťažni prednú/prednú dolnú plachtu, prednú košovú a prednú brámovú plachtu a majú dve kosatky: kosatku a stehovku. Veľká vratiplachta na brigantínach sa niekedy označuje ako hlavná plachta.

Brigatíny (ako všetky plachetnice) môžu mať aj ďalšie, prídavné plachty - viac kosatiek, stehoviek, ďalšie rahnové plachty a od 19. storočia aj zdvojené košové a brámové plachty.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Buzássyová, Klára; Jarošová, Alexandra, edi. (2006), „brigantína“, Slovník súčasného slovenského jazyka, A – G, Bratislava: Veda, ISBN 8022409324