Brokkr

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
„Tretí dar – ohromné kladivo“ Elmer Boyd Smith (1902)

Brokkr (starosev. „ten, kto pracuje s kovovými fragmentmi; kováč“) zanglicizovane aj Brokk je v severskej mytológií trpaslík (v niektorých prekladoch škriatok) a brat Sindriho, alebo Eitriho.

Najvýraznejšiu rolu zohrali spolu s ľstivým bohom Lokim v príbehu stvorenia diviaka Gullinbursta, Odinovho zlatého prsteňa Draupnira a Thorovho kladiva Mjöllnira.

Stávka[upraviť | upraviť zdroj]

Keď sa Loki chvastal, že žiadny trpaslík by nedokázal vytvoriť niečo tak krásneho, alebo užitočného ako Synovia Ivaldiho (ktorí vytvorili Freyovu loď Skídbladnir, vlasy pre Thorovu ženu Sif a Odinov oštep Gugnir). Brokk sa s ním vsadil o hlavu, že jeho brat Sindri (Eitri) to dokáže.

Sindri bol šikovný kováč používajúci mágiu, ale ani tak sa pri svojej práci neobišiel bez svojho brata, ktorý mechom udržoval pec a zaisťoval, aby oheň nezoslabol, alebo aby sa príliš nezväčšil.

Ako prvý vložil Sindri do pece adobe a požiadal Brokkra, aby dúchal bez prestania, tak dlho, pokiaľ nevyberie z pece to, čo do nej vložil. Potom Sindri odišiel z dielne a nechal Brokkra dúchať. Hneď mu na ruku sadla mucha (premenený Loki) a silne ho štipla. On však dúchal a dúchal, pokiaľ Sindri neprišiel a nevybral z pece diviaka, so zlatými štetinami - Gullinbursti.

Potom vložil do pece zlato a požiadal brata, aby znovu dúchal ako predtým a zase odišiel. Mucha priletela zas, teraz však pristála Brokkrovi na krk a štípala ho dvojnásobne ako predtým. Brokkr opäť bez prestania dúchal, pokiaľ kováč nevybral z peci zlatý prsteň Draupnir.

Naposledy do pece vložil kus ocele a do tretice dal bratovi rovnakú úlohu, aby dúchal bez prestania. Teraz mu mucha sadla medzi oči a štípala ho do viečok tak, že mu krv tiekla do očí, až nevidel. Ohnal sa čo najrýchlejšie rukou a muchu odohnal, ale mech stihol spľasnúť. V tom prišiel Sindri a prehlásil, že takmer všetko prišlo nazmar a vybral z pece veľké kladivo Mjöllnir, ktoré však malo o niečo kratšie porisko. Všetky predmety dal svojmu bratovi Brokkrovi a povedal mu, aby ich odniesol do Asgardu a vyzdvihol výhru.

Keď Loki a Brokkr predložili svoje dary, zasadli Ásovia na súdne stolice. O verdikte rozhodne Odin, Thor a Freyr. Loki dal Odinovi oštep Gungnir, Thorovi vlasy pre Sif, Freyrovi loď Skídbladnir a vysvetlil vlastnosti všetkých predmetov. Nato predložil svoje dary Brokkr. Odinovi dal prsteň Draupnir. Freyrovi diviaka zvaného Gullinbursti a nakoniec Thorovi kladivo Mjöllnir, ktoré malo len jednu chybu a to tú, že porisko bolo trochu krátke. Bohovia prehlásili, že kladivo je zo všetkých darov najvzácnejšie, pretože bude najlepšou ochranou pred obrami. Rozhodli sa, že trpaslík stávku vyhral. Loki trpaslíkovi ponúkol za svoju hlavu výkupné, ale o tom nechcel ani počuť. Loki prehlásil, nech si ho teda chytí. Keď ho však chcel chytiť, už bol Loki preč, lebo mal topánky, s ktorými mohol bežať vzduchom a po vode. Tak požiadal Brokkr Thora, aby ho chytil a to tiež Thor spravil. Trpaslík už chcel Lokimu sťať hlavu, ale ten sa vyhováral na to, že jeho krk nebol predmetom stávky. Tak Brokkr vzal remienok a nôž a chcel Lokimu prepichnúť diery do pier a zošiť mu ich, nôž ale nerezal. Tak vzal bratove šidlo a ním mu pery prepichal a následne zošil remienkom Vartari, aby sa už viac nemohol chvastať.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Brokk na českej Wikipédii.