Bruce Dickinson

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Bruce Dickinson

Základné informácie
Popis umelca britský spevák, hudobník, DJ a pilot
Rodné meno Paul Bruce Dickinson
Narodenie 7. august 1958 (65 rokov)
Worksop, Spojené kráľovstvo
Žáner Heavy metal
Hrá na nástrojoch spev, gitara
Roky pôsob. 1976 – súčasnosť
Vydavateľstvá EMI
PHANTOM
Súvisiace
články
Iron Maiden
Webstránka screamforme.com

Bruce Dickinson (* 7. august 1958, Worksop, Spojené kráľovstvo) je britský spevák, skladateľ, hudobník, pilot leteckej spoločnosti, podnikateľ. Je hlavným spevákom britskej heavy metalovej skupiny Iron Maiden a je známy svojou širokou ponukou operného vokálneho štýlu a energetickej scény.

Narodil sa vo Worksope v Nottinghamshire. Dickinson začal svoju kariéru v hudbe, ktorá sa venovala malým krčmovým kapelám v 70-tých rokoch, keď navštevoval školu v Sheffielde a na univerzite v Londýne. V roku 1979 nastúpil do NWBHM skupiny Samson, kde získal nejakú popularitu pod pseudonymom Bruce Bruce a vystupoval na dvoch štúdiových nahrávkach. Skupinu Samson opustil v roku 1981, aby sa pripojil k Iron Maiden, nahradil Paula Di'Anna, a debutoval na ich albume The Number of the Beast (1982). Počas svojho prvého funkčného obdobia v skupine vydali v 80. rokoch sériu platinových a zlatých albumov v USA a Veľkej Británii.

Dickinson opustil Iron Maiden v roku 1993 (nahrádza ho Blaze Bayley), aby pokračoval v sólovej kariére, ktorá ho videla experimentovať so širokou škálou heavy metalových a rockových štýlov. Ku kapele sa vrátil v roku 1999 spolu s gitaristom Adrianom Smithom, s ktorým vydal päť ďalších štúdiových albumov. Od svojho návratu do Iron Maiden vydal v roku 2005 ďalší sólový rekord – Tyranny of Souls. Jeho mladší bratranec Rob Dickinson je bývalým spevákom britskej alternatívno-rockovej kapely Catherine Wheel, zatiaľ čo jeho syn Austin čelil metalcore kapele Rise to Remain.

Mimo jeho kariéry v hudbe je Dickinson známy svojou širokou škálou ďalších aktivít. Najvýraznejšie sa venoval kariére ako komerčný pilot spoločnosti Astraeus Airlines, čo viedlo k mnohým mediálnym podujatiam, ako napríklad kapitánom Iron Maiden prestavaného charterového lietadla Ed Force One počas ich svetových turné. Po uzavretí spoločnosti Astraeus vytvoril v roku 2012 vlastnú leteckú a pilotnú tréningovú spoločnosť Cardiff Aviation. Dickinson predstavil svoju vlastnú rozhlasovú reláciu na BBC Radio 6 Music v rokoch 2002 až 2010 a tiež hostil televízne dokumenty, autorov románov a filmových scenárov, vytvoril úspešné pivo Robinsons Brewery a medzinárodne súťažil v šerme.

Podľa internetovej stránky All Music Guide je Dickinson najvýznamnejším spevákom éry britského heavy metalu 80. rokoch.[1]

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Paul Bruce Dickinson sa narodil v malom baníckom mestečku Worksop v strednom Anglicku. Jeho matka pracovala čiastočne v obchode s obuvou a jeho otec bol mechanik v armáde. Keď mal Dickinson nastúpiť do školy presťahovali sa do Sheffieldu, najbližšieho väčšieho mesta.

Hudobná kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Začínal v školských kapelách Styx, Speed a Shots.

Neskôr začal hrať s Paulom Samsonom v jeho kapele Samson, ktorá patrila k predstaviteľom novej vlny britského heavy metalu, spolu s kapelami Iron Maiden, Saxon, Judas Priest a Def Leppard. Bruce s nimi nahral dva albumy – v roku 1980 Head On a v roku 1981 Shock Tactics.

Okrem účinkovania v skupine Iron Maiden, vydal aj 6 sólových albumov (prvý v roku 1990)

Diskografia[upraviť | upraviť zdroj]

Sólová dráha[upraviť | upraviť zdroj]

  • 1990Tattooed Millionaire (LP)
  • 1994Balls to Picasso (LP)
  • 1995Alive in Studio A (live)
  • 1996Skunkworks (LP)
  • 1997Accident of Birth (LP)
  • 1998The Chemical Wedding (LP)
  • 1999Scream for Me Brazil (live)
  • 2001The Best of Bruce Dickinson (kompilácia)
  • 2005Tyranny of Souls (LP)
  • 2024The Mandrake Project (LP)

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. PRATO, Greg. Bruce Dickinson [online]. Allmusic.com, [cit. 2007-01-30]. Dostupné online.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]