Buckethead

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Buckethead

Základné informácie
Popis umelca gitarista USA
Narodenie 13. máj 1969 (54 rokov)
Žáner heavy metal
Hrá na nástrojoch gitara
Webstránka bucketheadland.com

Buckethead (* 13. máj 1969) je americký gitarista a skladateľ, vlastným menom Brian Carroll. Poznávacím znakom je biela umelá maska a kýblik od KFC, oblepený oranžovou páskou s nápisom FUNERAL (v preklade pohreb). V poslednej dobe vymenil kýblik za biely, bez loga KFC. Buckethead vytvoril zo seba záhadnú osobnosť. Je plodný skladateľ, vydal 21 sólo albumov a na ďalších 33 sa podieľal. Najznámejšie skupiny, v ktorých hral sú Praxis, Colonel Claypool's Bucket of Bernie Brains a Guns N’ Roses (nahradil Slasha). Jeho hudba zahŕňa veľkú rozličnosť žánrov vrátane thrash metalu a funku.

Hoci je zdatný multi-inštrumentalista (hrá na basgitare, bendže a klavíri), známym sa stal za svoju hru na elektrickej gitare, charakterizovanú rozmanitosťou štýlov.

Hoci Buckethead pracuje predovšetkým sám, spolupracoval s mnohými významnými umelcami ako Les Claypool, Tony Williams, Bootsy Collins, Bernie Worrell, spevákom System of a Down Tankianom, Guns N’ Roses a s projektom Billa Laswella Praxis.

Totožnosť[upraviť | upraviť zdroj]

Bucketheadov oficiálny životopis vraví, že bol vychovávaný sliepkami v klietke (náležite, niekoľko piesní hlavne na skorších albumoch sa zmieňuje o sliepkach; napr. Chicken alebo názvy albumov KFC Skin Piles a Enter the Chicken).

Podľa miestneho časopisu z roku 1989 menuje umelcov Michael Jackson, Yngwie Malmsteen, Louis Jordan, Shawn Lane, Joe Satriani a Jennifer Batten ako tých, ktorí mali na jeho hudbu veľký vplyv. Ďalším Bucketheadovým vzorom bol tiež Randy Rhoads. Tvrdil, že bol ovplyvnený Slonimskeho knihou Thesaurus of Scales and Melodic Patterns.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1988 tínedžer Buckethead vstúpil piesňou Brazos do súťaže časopisu Guitar Player, skončil druhý. Vďaka tomu aj redaktor časopisu Jas Obrecht spoznal Bucketheada. Očarený demom sa s ním skontaktoval a čoskoro sa stali priateľmi.

V roku 1992 vyšiel album Bucketheadland, ktorý vydalo vydavateľstvo Johna Zorna Avant.

Diskografia[upraviť | upraviť zdroj]

Sólové albumy[upraviť | upraviť zdroj]

EP[upraviť | upraviť zdroj]

DVD[upraviť | upraviť zdroj]

Demo pásky[upraviť | upraviť zdroj]

Špeciálne edície[upraviť | upraviť zdroj]

Oficiálne nevydané albumy[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. 20 QUESTIONS WITH SERJ TANKIAN!! Iann Robinson Interviewing Serj Tankian :: SOADFans :: The Official UnOfficial System Of a Down Site! [online]. [Cit. 2008-03-12]. Dostupné online. Archivované 2008-03-05 z originálu.
  2. Welcome to Turning-Groove [online]. [Cit. 2008-03-12]. Dostupné online. Archivované 2012-02-09 z originálu.
  3. FAQ 2.0 [online]. [Cit. 2008-03-12]. Dostupné online. Archivované 2012-11-15 z originálu.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Buckethead