Buddh International Circuit

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Buddh International Circuit
Miesto Greater Noida, Uttarpradéš, India
Časové pásmo GMT +5:30
Hlavné podujatia Formula 1
Dĺžka okruhu 5,141 kilometra (3,194 míľ)
Počet zákrut 16
Rekord kola 1:27.249 (Sebastian Vettel, Red Bull Racing, 2011)

Buddh International Circuit je názov okruhu, ktorý hostil 30. októbra 2011 prvú Grand Prix Indie šampionátu formuly 1. Trať bola dokončená 30. augusta 2011.

Okruh je súčasťou športového komplexu Jaypee Greens Sports City s rozlohou 1 120 hektárov, vzdialeného iba 35 kilometrov od hlavného mesta Indie, Naí Dillí.

Charakteristika trate[upraviť | upraviť zdroj]

Trať navrhol architekt Hermann Tilke, ktorý už projektoval okruhy v Bahrajne, Istanbule, Šanghaji, Sepangu, vo Valencii, Abú Zabí či okruh v Južnej Kórei. Buddh International Circuit je vlniaca sa trať s dĺžkou päť kilometrov, ktorá bola navrhnutá tak, aby mala po Monze druhú najvyššiu priemernú rýchlosť zo všetkých tratí v kalendári MS F1. Tribúny popri trati by mali zabezpečiť miesto pre 200 tisíc návštevníkov. K okruhu bude viesť osemprúdová diaľnica a v budúcnosti je tiež plánovaná výstavba linky metra z centra Naí Dillí.

Jazdci budú musieť za jedno kolo prejsť 16 zákrut a prekonať prevýšenie 14 metrov, pričom maximálna rýchlosť dosahovaná na najdlhšej rovinke medzi zákrutami číslo 3 a 4 by mala predstavovať asi 318 km/h. Predpokladaný čas na jedno kolo päť kilometrov dlhého okruhu je 1 minúta a 27 sekúnd, pri priemernej rýchlosti 210 km/h.

Okruh s rozpočtom vyše 364 miliónov dolárov je vo vlastníctve súkromnej spoločnosti. Organizátori prvých indických pretekov majú s Berniem Ecclestonom zmluvu na ďalších 10 rokov, pričom odhadujú návštevnosť až 120 tisíc divákov.

Jaypee Greens Sports City[upraviť | upraviť zdroj]

Športový komplex Jaypee Greens Sports City, ktorého je okruh s rozlohou 354 hektárov súčasťou, bude obsahovať kriketový štadión s kapacitou 100 tisíc miest, golfové ihrisko s 18 jamkami, hokejový štadión s kapacitou 25 tisíc miest a športovú akadémiu. Celý tento komplex má prinášať ročný zisk vo výške 170 miliónov dolárov a prácu tu nájde 10 000 ľudí.

História[upraviť | upraviť zdroj]

V júli 2007 bol po prvýkrát oznámený zámer vybudovať pretekársky okruh, ktorý mal v roku 2009 hostiť Veľkú cenu Indie. O umiestnení nového okruhu sa rozhodovalo v septembri 2007. Projekt sa mal realizovať v oblasti mesta Sohna v štáte Harijána alebo v regióne Greater Noida, ktorý napokon zvolili za najvhodnejší. Už o mesiac FIA (Medzinárodná automobilová federácia) podpísala so spoločnosťou JPSK Sports Private Limited zmluvu na usporiadanie prvých indických pretekov.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]