Budova Ľudovej školy v Skalici

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Ľudová škola v Skalici, historická fotografia
Ľudová škola v Skalici v súčasnosti

Budova Ľudovej školy v Skalici sa nachádza na Jatočnej ulici č.4 v Skalici. V čase svojho vzniku na začiatku 20. storočia bola školou ľudovou, neskôr bola špeciálnou a umeleckou základnou školou a v súčasnosti je v budove už iba prevádzka špeciálnej základnej školy.

Dispozícia[upraviť | upraviť zdroj]

Objekt školy sa skladá z dvoch častí – prízemnej časti, v ktorej bol pôvodne byt a vyššej dvojpodlažnej časti s pôdorysom tvaru písmena L, v ktorej sú umiestnené učebne. Za strmým štítom je schodisko, pod ním hlavný vstup s dvojicou zalomených oblúkov, podopretých masívnym kruhovým stĺpom s hlavicou. Vnútorné členenie objektu je jednoduché: Z ústrednej haly je prístupné bočné učiteľské krídlo, učebne a schodiskový masív, ktorý spája prízemie s rovnakými priestormi na poschodí. V miestnosti riaditeľa je zachovaný pôvodný drevený trámový strop.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Škola bola postavaná v roku 1913 podľa projektu maďarského architekta Józsefa Bábolnaya a vznikla v čase intenzívnej maďarizácie v rámci rozsiahlej výstavby nových škôl na území Horného Uhorska, do ktorej sa zapájali architekti hľadajúci výraz Maďarskej národnej architektúry. Preto sa týmto dielam neskôr venovalo len málo pozornosti. Budova má veľa typických znakov maďarskej secesie, ako napríklad veľká plocha strechy kvôli veľkému sklonu strešných rovín, keramický obklad ako aj použité prvky historickej a ľudovej architektúry. A práve týmto sa stáva najpôsobivejším reprezentantom tohto architektonického štýlu v regióne.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Dulla, M.: Slovenská architektúra od Jurkoviča po dnešok, vydavateľstvo Perfekt, Bratislava 2007
  • Dulla, M., Moravčíková, H.: Architektúra Slovenska v 20. storočí, vydavateľstvo Slovart, spol. s.r.o., Bratislava 2002

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Súradnice: 48°50′47″S 17°13′38″V / 48,846456°S 17,227206°V / 48.846456; 17.227206