Buganda

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Vlajka Bugandy
Poloha kráľovstva Buganda na mape Ugandy

Buganda je kráľovstvo 52 klanov kmeňa Baganda; najväčšie a najvýznamnejšie z 5 tradičných kráľovstiev Ugandy.

Poloha[upraviť | upraviť zdroj]

Rozkladá sa na juhu Ugandy na západnom a severnom pobreží Viktóriinho jazera, a v súčasnosti zahrnuje ugandské distrikty Kalangala, Kayunga, Kiboga, Luwero, Masaka, Mpigi, Mubende, Mukono, Nakasongola, Rakai, Sembabule a Wakiso. Pôvodne bol integrálnou súčasťou Bugandy tiež distrikt Kampala. Ten je však od obnovenia kráľovstva v roku 1993 uvedený v ugandskej ústave ako „ugandský distrikt“, ale nie ako distrikt Bugandy. Buganda požaduje od ugandskej vlády začlenenie distriktu späť do Bugandy. Buganda na západe hraničí s kráľovstvami Ankole, Toro a Buňorom-Kitarou, na severozápade s Buňorom-Kitarou, na severovýchode s územím bývalého distriktu Lango (moderné distrikty Apac a Lira), na východe s kráľovstvom Busoga, na juhu potom s Tanzániou. Súčasťou Bugandy je aj väčšina ugandskej časti Viktóriinho jazera. S výnimkou územia distriktu Kampala je teda Buganda totožná s formálnou ugandskou Centrálnou oblasťou. Metropolou Bugandy je Kampala, ktorá však od roku 1993 nie je súčasťou obnoveného kráľovstva.

Demografia[upraviť | upraviť zdroj]

Ako v celej Ugande je aj tu úradným jazykom angličtina. Inak sa tu hovorí hlavne bantuskými jazykmi. Bugandu obýva predovšetkým kmeň Baganda hovoriaci jazykom luganda. Na severe Bugandy žije kmeň Baruli, hovoriaci jazykom ruruli.

Politika[upraviť | upraviť zdroj]

Tunajší kráľ má titul kabaka (Kabaka wa Buganda). Jeho sídlom je palác Twekobe. Tunajší parlament sa nazýva lukiiko a predseda vlády má označenie katikkiro. Od obnovenia kráľovstva v roku 1993 však žiadna z bugandských inštitúcií nemá reálnu moc. Kráľovstvo Buganda usiluje o autonómiu a premenu Ugandy na federáciu.