Bystrá (prítok Štiavnice)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Bystrá
potok
Zdrojnica Krúpova hoľa, Nízke Tatry
Ústie Štiavnica, Jánska dolina
Dĺžka km
Povodie Váh
Rád toku IV.
Hydrologické poradie 4-21-02-005
Číslo recipienta 4-21-02-12958
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Bystrá je potok na strednom Liptove, v južnej časti okresu Liptovský Mikuláš.[1] Je to ľavostranný prítok Štiavnice s dĺžkou 6,2 km a je tokom IV. rádu. Tečie na území NAPANT-u, na hornom toku v NPR Ďumbier.

Prameň[upraviť | upraviť zdroj]

Vzniká v Nízkych Tatrách, v podcelku Ďumbierske Tatry, v horskej skupine Ďumbiera, kde vyteká z plesa v ľadovcovom kare na severovýchodnom svahu Krúpovej hole (1 921,9 m n. m.) v nadmorskej výške cca 1 660 m n. m.

Opis toku[upraviť | upraviť zdroj]

Z plesa vyteká smerom na severozápad, následne preteká druhým, väčším plesom a ďalej pokračuje smerom na sever. Na južnom úpätí Prašivej (1 591,7 m n. m.) sa potom stáča severoseverovýchodným smerom, vytvára oblúk prehnutý na juhovýchod k masívu Ludárovej hole (1 731,6 m n. m.) a pokračuje viac severovýchodným smerom. Z ľavej strany následne priberá prítok spod sedla Javorie (1 487 m n. m.) a stáča sa východným smerom. Z pravej strany ešte priberá prítok zo severovýchodného úpätia Ludárovej hole, stáča sa k ústiu severovýchodným smerom a do Štiavnice ústi na začiatku Jánskej doliny, pri horárni Pred Bystrou, v nadmorskej výške približne 867 m n. m.[2]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Názvy vodných tokov [online]. Bratislava: Úrad geodézie, kartografie a katastra SR, [cit. 2022-08-21]. Dostupné online.
  2. Mapový portál HIKING.SK [online]. Denník N, [cit. 2022-08-21]. Dostupné online.