Bystrý potok (prítok Slatiny)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Bystrý potok je potok v Podpoľaní, v severnej časti okresu Detva.[1] Je to pravostranný prítok Slatiny, má dĺžku 7,8 km a je tokom IV. rádu.

Pramení v pohorí Poľana, v podcelku Vysoká Poľana, na južnom svahu vrchu Poľana (1 457,8 m n. m.) a východne od sedla Priehybina (1 281 m n. m.) v nadmorskej výške cca 1 310 m n. m. Tečie v podstate severojužným smerom, na hornom toku vytvára 23 metrov vysoký vodopád (PP Vodopád Bystrého potoka), potok tu prepadáva cez andezitovú stenu, pričom ide o jeden z najmohutnejších vodopádov v sopečných pohoriach Slovenska. Potom sa stáča viac na juhojuhovýchod, zľava priberá prítok z oblasti Bystrého a opäť tečie severojužným smerom. Ďalej tečie cez Detvianske predhorie, okrajom osady Bystré-Vrátka, kde sprava priberá kratší prítok. Pokračuje lazníckou oblasťou mesta Hriňová, popri jej časti Krivec I., stáča sa na juhovýchod a vstupuje do Zvolenskej kotliny, do podcelku Detvianska kotlina, kde v nadmorskej výške cca 485 m n. m. priberá svoj najvýznamnejší prítok, ľavostrannú Riečku. Napokon preteká intravilánom mesta Hriňová, okrajom Hriňovej-sídliska, a v nadmorskej výške približne 404 m n. m. ústi do Slatiny.[2]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Názvy vodných tokov [online]. Bratislava: Úrad geodézie, kartografie a katastra SR, [cit. 2022-04-15]. Dostupné online.
  2. Mapový portál HIKING.SK [online]. Denník N, [cit. 2022-04-15]. Dostupné online.