C-4

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Vkladanie rozbušiek do blokov C-4

C-4 alebo aj C4 je bežný druh plastickej trhaviny známy ako Composition C. Je to vylepšená britská výbušnina PE2, ktorá bola vyvinutá počas 2. svetovej vojny a mala podobné zloženie (kryštalický hexogén, plastifikovaný nízko polárnym alifatickým plastifikátorom).

Zloženie a výroba[upraviť | upraviť zdroj]

91 % C-4 tvorí hexogén (RDX),[1] 5,3 % dioktyl sebakát, 2,1 % polyizobutylén,[1] 1,6 % viskózny motorový olej.[1] Ako zmäkčovadlo sa môže použiť aj dietylhexyl adipát (DOA). Konečný materiál je takmer biela pevná látka s podobnou štruktúrou ako modelovacia hlina.

Charakteristika a použitie[upraviť | upraviť zdroj]

C-4 má detonačnú rýchlosť 8 092 m/s.[2]

Veľkou výhodou C-4 je možnosť formovania do akéhokoľvek požadovaného tvaru. C-4 sa môže vkladať do rôznych štrbín, otvorov v budovách, mostov, zariadení a strojov. Takisto sa môže použiť do kumulatívnych náloží, ktoré používajú vojaci. C-4 je charakteristická svojou odolnosťou a spoľahlivosťou. Neexploduje pri náraze, streľbe a ani pri hodení do ohňa. Jedinou účinnou metódou je použitie rozbušky, prípadne prenos detonácie priloženou náložou alebo do masy trhaviny ponorenou bleskovicou náplne aspoň 12 g/m.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému C-4