C.S.I.: Kriminálka Las Vegas

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
C.S.I.: Kriminálka Las Vegas
Slovenský názov C.S.I.: Kriminálka Las Vegas
Originálny názov CSI: Crime Scene Investigation
Žáner Mysteriózny
Kriminálna dráma
Námet Anthony E. Zuiker
Titulná pieseň The Who – „Who Are You“
Krajina USA USA
Pôvodný jazyk Angličtina
Počet sérií 15 + TV Film
Počet častí 337 (zoznam častí)
Produkcia
Výkonný producent Anthony E. Zuiker
William Petersen
Jerry Bruckheimer
Ann Donahue
Kenneth Fink
Naren Shankar
Danny Cannon
Dĺžka časti 40–45 minút
Vysielanie
Pôvodné 6. október 2000 – 27. september 2015
CBS
Slovenské JOJ
Plus
Wau
{{{tv sk}}}
Externé odkazy
Oficiálna webstránka

C.S.I.: Kriminálka Las Vegas (angl. CSI: Crime Scene Investigation) je americký kriminálny televízny seriál stanice CBS, ktorý bol niekoľkokrát nominovaný a ocenený prestížnou cenou Emmy. Premiéru mal 6. októbra 2000. Sleduje vyšetrovania tímu forenzných detektívov z Las Vegas, ktorí odhaľujú okolnosti záhadných a neobvyklých úmrtí a spáchaných zločinov. Seriál má dva spin-offy, pokračovania v podobe seriálov C.S.I.: Kriminálka Miami a C.S.I.: Kriminálka New York. Po pätnástich sériách bola posledná epizóda odvysielaná 27. septembra 2015.

Produkcia[upraviť | upraviť zdroj]

Koncepcia a príprava[upraviť | upraviť zdroj]

V 90-tych rokoch 20. storočia zaujal producenta Jerryho Bruckheimera Anthony Zuiker so svojim prvým filmovým scenárom. Pýtal od neho nápad pre televízny seriál. Zuiker žiadny nemal, ale jeho manželka mu povedala o dokumente o forenzných detektívoch na Discovery Channel, ktorý využíval DNA analýzu a iné dôkazy na riešenie odložených prípadov. Zuiker nato začal tráviť čas so skutočnými vyšetrovateľmi policajného zboru Las Vegas (LVPD) a spracoval koncept seriálu. Bruckheimer ho schválil a dohodol stretnutie s riaditeľom spoločnosti Touchstone Pictures. Tomu sa scenár páčil a predložil ho manažérom siete ABC, ktorí ho podporili. Riaditeľ odboru drám v CBS videl v scenári potenciál a zároveň mala sieť zmluvu s hercom Williamom Petersenom, ktorý chcel hrať v pilotnej epizóde. Manažérom siete sa tak páčila, že sa rozhodli zaradiť ju okamžite do vysielania. Seriál tak spustili v roku 2000 v piatkovom vysielaní po seriáli Utečenec (angl. The Fugitive). Chceli dosiahnuť, aby nový seriál ťažil z jeho sledovanosti, pretože očakávali, že to bude hit. Nakoniec koncom roka 2000 mala C.S.I.: Kriminálka Las Vegas oveľa väčší počet divákov.

Filmovanie[upraviť | upraviť zdroj]

Seriál sa pôvodne natáčal v Rye Canyon, školskej spoločnosti vlastnenej korporáciou Lockheed Corporations a nachádzajúcej sa vo Valencii, oblasti Santa Clarita, Kalifornia. Po ôsmej epizóde sa natáčanie presunulo do Santa Clarita Studios a v Las Vegas filmoval len druhý štáb, ktorý snímal ulice a iné exteriéry. Príležitostne v Las Vegas natáčali aj herci, ale častejšie sa exteriéry substituovali v Kalifornii. Santa Claritu si filmári zvolili pre jej podobnosť s perifériou Las Vegas.

V roku 2005 sa lokalita znovu zmenila a celý tím sa presunul do štúdií Universal Studios v meste Universal City, v Kalifornii. Aj keď sa v Santa Clarite už nenakrúcali interiérové scény, okolie tohto mesta sa osvedčilo, takže sa využíva pri exteriéroch.

Hudba[upraviť | upraviť zdroj]

Aktuálna úvodná pieseň sa volá „Who Are You“ a jej autorom je Pete Townshend. Naspieval ju Roger Daltrey zo skupiny The Who. Je to titulná pieseň z ich albumu z roku 1978. Sesterské kriminálky taktiež využívajú piesne skupiny The Who. C.S.I.: Kriminálka Miami má ako úvodnú pieseň „Won't Get Fooled Again“ a C.S.I.: Kriminálka New York pieseň „Baba O'Riley“. Obidve nahrala skupina The Who v roku 1971 na svoj album Who’s Next.

Zápletka[upraviť | upraviť zdroj]

Seriál sleduje prípady Divízie Vyšetrovateľov miesta činu policajného zboru v Las Vegas, väčšinou dôstojníkov Lasvegaského Kriminálneho Laboratória. Anthony E. Zuiker si pre seriál vybral Las Vegas preto, lebo – ako je spomenuté v pilotnej epizóde – kriminálne laboratórium v tomto meste je druhé najaktívnejšie v USA, hneď po laboratóriu Federálneho vyšetrovacieho úradu v Quanticu, štát Virgínia. Divízia rieši zločiny takmer úplne na základe výsledkov forenznej analýzy. Bizarné závery tých prípadov často kladú pred diváka otázky morálky, presvedčenia a možnej ľudskej povahy vo všeobecnosti.

Štýl[upraviť | upraviť zdroj]

Štylisticky môžeme seriál porovnať s úspešnými seriálmi ako Quincy a Akty X. Zariadenia a technológie, ktoré v seriáli využívajú posúvajú seriál do žánru sci-fi.

Seriál je známy aj pozoruhodnými uhlami kamery, technikou strihu, hi-tech prístrojmi a dopravnými prostriedkami (GMC CSI Mobilná analytická jednotka), detailnými technickými diskusiami, grafickými zobrazeniami trajektórií výstrelov, charakteristikami striekania krvi, poškodeniami vnútorných orgánov, metódami získania dôkazov (napríklad odtlačkov prstov z vnútra latexových rukavíc) a rekonštrukciami kriminálnych činov. Táto technika natáčania z extrémnej blízkosti, obyčajne s vysvetľujúcim komentárom jednej z postáv, sa v médiách označuje ako „CSI záber“. V mnohých epizódach sú tieto tieto scény dlhé, experimenty, testy a podobná technická práca sú vnich detailne zobrazené, obyčajne s minimálnymi zvukovými efektmi a sprievodnou hudbou.

Postavy[upraviť | upraviť zdroj]

Prehľad postáv[upraviť | upraviť zdroj]

Postava Herec Séria
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 Film
Gil Grissom William Petersen Hlavná Hosť Hlas Vedľajšia
Catherine Willows Marg Helgenberger Hlavná Vedľajšia Vedľajšia
Warrick Brown Gary Dourdan Hlavná
Nick Stokes George Eads Hlavná
Jim Brass Paul Guilfoyle Hlavná Vedľajšia
Sara Sidle Jorja Fox Hlavná Vedľajšia Hlavná
Greg Sanders Eric Szmanda Vedľajšia Hlavná
Al Robbins Robert David Hall Vedľajšia Hlavná
Sofia Curtis Louise Lombard Vedľajšia Hlavná Vedľajšia Vedľajšia
David Hodges Wallace Langham Vedľajšia Hlavná
Riley Adams Lauren Lee Smith Hlavná
Raymond Langston Laurence Fishburne Hlavná
Wendy Simms Liz Vassey Vedľajšia Hlavná Vedľajšia
David Phillips David Berman Vedľajšia Hlavná
D.B. Russell Ted Danson Hlavná
Morgan Brody Elisabeth Harnois Vedľajšia Hlavná
Julie Finlay Elisabeth Shue Hlavná
Henry Andrews Jon Wellner Vedľajšia Hlavná

Hlavné postavy[upraviť | upraviť zdroj]

  • Dr. Gilbert Arthur "Gil" Grissom, Ph.D. (William Petersen): Veliteľ nočnej zmeny tímu Las Vegaskej CSI jednotky a zároveň forenzný entomológ s titulom z UCLA. Narodil sa 17.8.1956. Je dôkladný a metodický vedec, a tak trochu mizantrop. Grissoma vychovali ako katolíka, no napriek tomu je oddaný svojmu presvedčeniu, že z náboženstva je v dnešnej spoločnosti malý úžitok; na túto tému mal niekoľko teologicko-filozofických debát s viacerými členmi tímu. Gil ovláda znakovú reč; mal otosklerózu (ochorenie stredného ucha spôsobujúce postupnú hluchotu), ktorú zdedil po matke, ale podstúpil korekčnú operáciu. Má vzťah so Sarou Sadle, čo ukazuje v záverečnej epizóde "Way to go" a v epizóde "Living Doll", v ktorej Saru uniesli. V 4. epizóde ôsmej série s názvom "The Case of the Cross-Dressing Carp" ju požiadal úspešne o ruku. Postava Gila Grissoma sa voľne zakladá na skutočnom živote kriminalistu Daniela Holsteina.
  • Catherine Willows (Marg Helgenberger): Analytička krvných stôp. Je zástupkyňou veliteľa nočnej zmeny v prvých štyroch sériách a preberá velenie, keď je Grissom mimo mesta. Často sa s ním hádala, keď cítila, že jej kompetencie sú obmedzované. Často žiada povýšenie, alebo viac času, ktorý by mohla tráviť so svojou dospievajúcou dcérou. Jej ex-manžel (Eddie) a otec (Sam) boli v priebehu seriálu zavraždení. Catherine má titul Bakalára vedeckých a medicínskych technológií na UNLV. Počas štúdia sa živila ako exotická tanečnica. Jej postava sa volne zakladá na skutočnom živote členky CSI Yolandy McCleary.
  • Warrick Brown (Gary Dourdan): Audio-video analytik. Je rodákom z Las Vegas, špecialista na chémiu z UNLV. Lieči sa zo závislosti na hazardných hrách, čo sťažuje skutočnosť, že pracuje v Las Vegas. V čase, keď novú členku CSI tímu, Holly Gribbsovú zabili na mieste činu v prvej epizóde, tiež hral. Takmer ho preto prepustili. Grissomovo priateľstvo a podpora mu pri prekonaní jeho závislosti veľmi pomohli. Má črepinu v pleci, málokedy sa usmieva a má rád svoje rodné mesto. Skúsenosti bývalého gamblera využíva pri vyšetrovaní. Oženil sa v piatej sérii.
  • Nicholas "Nick" Stokes(George Eads): Analytik vlasov a vlákien. Nekonfliktný a priateľský, bývalý univerzitný basketbalový hráč a člen bratstva s titulom z kriminálneho práva z Texaskej A&M University. Pochádza z Dallasu. Má sklon "vcítiť sa namiesto pochopenia", za čo si vyslúžil od ostatných niekoľko napomenutí - robí závery pri prípadoch, aj keď ešte nemá všetky dôkazy.
  • Det. Kapt. James "Jim" Brass (Paul Guilfoyle): Kapitán na oddelení vrážd. Bol veliteľom CSI jednotky v Las Vegas, kým sa v druhej epizóde nevrátil späť k polícii na oddelenie vrážd. Pochádza z New Jersey. Pokračuje v práci v CSI napriek problémom so svojou dcérou v druhej sérii, ktorá bola drogovo závislá a v Las Vegas robila prostitútku. V 10. epizóde druhej série, "Ellie", sa zistilo, že Brass nie je jej biologickým otcom. V súčasnosti je kapitánom na oddelení vrážd a úzko spolupracuje s CSI tímom. Veľmi často vedie vypočúvania a jeho sarkastický prístup robí tieto výsluchy ponuro humornými, držiac krok s atmosférou seriálu.
  • Gregory "Greg" Sanders (Eric Szmanda) - od tretej série; v sériách 1-2 ako vedľajšia postava. Obdivuje Grissoma a mal záujem o Saru Sidle. Je známy svojim pojašeným správaním a naivitou ohľadom práce forenzných detektívov v teréne, navzdory jeho encyklopedickým vedomostiam o DNA a analýze stôp. Greg, pôvodne zázračné dieťa, vyrástol v muža s nekonvenčným postrehom a zábavnou povahou. Počas práce počúva heavy metal, napríklad Marylina Mansona, čo mu pomáha koncentrovať sa. Napriek jeho výzoru rebela, nepoprel Sarin výrok, že bol panicom, keď šiel na univerzitu. V seriáli čelí záujmu mnohých žien, nielen v laboratóriu.
  • Dr. Albert "Al" Robbins (Robert David Hall) - od tretej série; v sériách 1-2 ako vedľajšia postava. Je riaditeľom okresnej márnice, ženatý, má tri deti. Je blízkym Grissomovým priateľom, ktorý mu často ako jediný rozumie a naopak. Má dve prostetické nohy; bolo naznačené, že ich stratil pri nehode, keď sa pokúšal vykopať podlahu na mieste činu.
  • David Hodges (Wallace Langham) - od ôsmej série; v sériách 3-7 ako vedľajšia postava. Laboratórny technik, ktorý bol do Las Vegas presunutý z laboratória v Los Angeles.
  • Sara Sidle (Jorja Fox) - Série 1-8. Analytička materiálov a elementov. Vyštudovala fyziku na Harvardovej univerzite. Predtým pracovala v márnici a kriminálnom laboratóriu v San Franciscu a nahradila Holly Gribbsovú potom, ako pomáhala vyriešiť jej smrť. Je úplne oddaná svojej práci, so silným zmyslom pre spravodlivosť pre obe skupiny, obete aj kriminálnikov. Sarin otec, alkoholik, ju a jej matku Lauru zvykol biť, kým ho jedného dňa Laura nezabila. Na Sare to zanechalo stopy a pri svojej práci má ťažkosti vyrovnať sa s prípadmi týkajúcimi sa žien a detí. Po otcovej smrti a následne matkinom odchode do väzenia bola umiestnená do pestúnskej starostlivosti. Zasnúbila sa so svojim spolupracovníkom, Gilom Grissomom. V epizóde "Goodbye and Good Luck" Sara odchádza z tímu po prípade, v ktorom musela oznámiť 12-ročnému dievčaťu, že jej brat spáchal samovraždu po tom, čo ho dievča naviedlo na vraždu. Rozlúčila sa iba s Grissomom, ktorému nechala odkaz, že sa musí postaviť duchom svojej minulosti.
  • Detektívka Sofia Curtis (Louise Lombard) - Séria 7; v sériách 5-6 ako vedľajšia postava. Vyšetrovateľka, ktorá sa stala súčasťou Grissomovho tímu uprostred piatej série, keď sa jeho tím rozdelil po rozhodnutí zástupcu riaditeľa kriminálneho laboratória, Conrada Ecklieho. Čoskoro sa rozhodla rezignovať, nahnevaná skutočnosťou, že bola degradovaná z pozície inšpektorky. Keď obhliada miesto činu, rozmýšľa nahlas a vysvetľuje Grissomovi, že vtedy sa vie najlepšie koncentrovať a všetko si zapamätať.

Dabing[upraviť | upraviť zdroj]

Slovenský dabing bol vyrobený pre TV JOJ. Réžiu slovenského znenia v prvých sériách mal Martin Beňuška. Od 1. do 11. série vyrábalo dabing Štúdio EKA. Od 12. série začalo dabing vyrábať Štúdio Dimas.

Meno postavy Herecký predstaviteľ Meno dabéra
Gil Grissom William Petersen Dušan Szabó
Catherine Willowsová Marg Helgenberger Marta Sládečková
Nick Stokes George Eads Peter Krajčovič
kapitán Jim Brass Paul Guilfoyle Eduard Vítek (1. - 11. séria) / Tibor Vokoun (12. - 13. séria)
Sara Sidleová Jorja Fox Helena Krajčiová (1. - 13. séria) / Andrea Karnasová (14. séria)
Warrick Brown Gary Dourdan Tomáš Maštalír
Greg Sanders Eric Szmanda Igor Krempaský
Dr. Albert "Al" Robbins Robert David Hall František Kovár
David Hodges Wallace Langham Ján Tréger
Dr. David Phillips David Berman René Jankovič
Dr. Raymond "Ray" Langston Laurence Fishburne Ivan Gogál
D.B. Russell Ted Danson Boris Farkaš
Julie "Finn" Finlayová Elisabeth Shue Jana Valocká
Morgan Brodyová Elisabeth Harnois Miroslava Drínová

Časti[upraviť | upraviť zdroj]

Pozri Zoznam častí seriálu C.S.I.: Kriminálka Las Vegas

Séria Časti Pôvodne vysielané
Premiéra série USA Finále série USA Premiéra série Slovensko Finále série Slovensko Stanica USA Stanica Slovensko
1 23 6. október 2000 17. máj 2001 6. marec 2005 ? CBS TV JOJ
2 23 27. september 2001 16. máj 2002 ? ?
3 23 26. september 2002 15. máj 2003 ? ?
4 23 25. september 2003 30. máj 2004 ? ?
5 25 13. september 2004 19. máj 2005 ? ?
6 24 22. september 2005 18. máj 2006 ? ?
7 24 21. september 2006 17. máj 2007 ? ?
8 17 27. september 2007 15. máj 2008 ? ?
9 24 9. október 2008 14. máj 2009 ? ?
10 23 24. september 2009 20. máj 2010 ? ?
11 22 23. september 2010 12. máj 2011 30. jún 2011 24. november 2011
12 22 21. september 2011 9. máj 2012 ? ?
13 22 26. september 2012 15. máj 2013 ? ? JOJ Plus
14 22 25. september 2013 7. máj 2014 6. marec 2014 14. júl 2014
15 18 28. september 2014 15. február 2015 23. marec 2015 27. júl 2015
Film 2 27. september 2015 3. február 2017 JOJ WAU

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku CSI: Crime Scene Investigation na anglickej Wikipédii (číslo revízie nebolo určené).