Camarasaurus

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Camarasaurus
Vedecká klasifikácia
Synonymá
Cathetosaurus, Morosaurus
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Camarasaurus bol veľký bylinožravý dinosaurus, sauropód zo skupiny Macronaria. Camarasaurus zastupoval vlastnú čeľaď Camarasauridae, ktorej bol zároveň typickým predstaviteľom. Známy je z približne tucta kostier (často so zachovanými lebkami) a z nespočetného množstva úlomkov. Vyskytoval sa pred približne 155 až 148 miliónmi rokov. Nájdený bol na západe Severnej Ameriky.

Znaky[upraviť | upraviť zdroj]

Camarasaurus – hlava.

Camarasaurus sa vyznačoval na sauropóda relatívne krátkym krkom a chvostom, ďalej vysokou, pomerne veľkou a pevne stavanou hlavou, prednými končatinami kratšími od zadných (vďaka vyššie položeným pleciam sa však chrbát smerom ku koreňu krku neznižoval) a masívnou stavbou tela. Krk mal relatívne neohybný, no držaný pomerne vertikálne. Zuby mal veľké a silné, takmer 20 cm dlhé, a tak ideálne aj na spásanie odolnej vegetácie.

Spôsob života[upraviť | upraviť zdroj]

Camarasaurus bol stádový živočích. Spásal najmä stredne vysoké a vyššie rastliny. Vďaka pevne stavanej lebke a silným zubom si poradil aj s veľmi odolnou vegetáciou. Pri jej trávení mu pravdepodobne pomáhali prehltnuté kamene (gastrolity), ktoré sú doložené u niektorých iných sauropódov (napr. Seismosaurus (resp. Diplodocus)). Práve vďaka svojej nenáročnosti bol svojho času najhojnejším severoamerickým sauropódom.

Nález vajec Camarasaura naznačuje, že na rozdiel od niektorých iných dinosaurov, tento živočích nestaval hniezda, ale znášku nakládol v jednoduchých radoch.

Druhy[upraviť | upraviť zdroj]

Poznáme niekoľko (tri, prípadne štyri) druhov rodu Camarasaurus, z ktorých však niektoré môžu byť navzájom synonymické. Jeho skoré druhy bývali okolo 14 m. dlhé, kým neskoršie Camarasaury (C. supremus) dosahovali dĺžku 18 až 20 m a váhu približne 20 až 30 ton.