Carla Bruniová-Sarkozyová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Carla Bruniová)
Carla Bruniová-Sarkozyová
francúzska speváčka, manželka francúzskeho prezidenta Nicolasa Sarkozyho
francúzska speváčka, manželka francúzskeho prezidenta Nicolasa Sarkozyho
Rod. menoTedeschi
Narodenie23. december 1967 (56 rokov)
Turín, Taliansko
Odkazy
Webstránkacarlabruni.com
CommonsSpolupracuj na Commons Carla Bruniová-Sarkozyová

Carla Bruni-Sarkozy , rodená Carla Gilberta Bruni Tedeschi, (* 23. december, 1967 Turín, Taliansko). Narodila sa v Taliansku, no od roku 1973 žije vo Francúzsku. Navštevovala strednú školu vo Švajčiarsku. Potom sa vrátila do Paríža, aby tam študovala umenie a architektúru. Ale štúdium vo svojich 19 rokoch nechala kvôli kariére modelky.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Modeling[upraviť | upraviť zdroj]

Umelecký riaditeľ spoločnosti Guess Paul Marciano si vybral Carlu Bruni ako modelku aby predvádzala džíny značky Guess. Následne pracovala pre módne domy Christian Dior, Givenchy, Paco Rabanne, Sonia Rykiel, Christian Lacroix, Karl Lagerfeld, John Galliano, Yves Saint-Laurent, Chanel a Versace. V 90-tych rokoch 20. storočia patrila medzi 20 najlepšie platených modeliek, pričom jej ročný príjem bol na úrovni 7,5 milióna amerických dolárov. Počas kariéry modelky mala známosť s Ericom Claptonom, Mickom Jaggerom a Donaldom Trumpom.

Hudba[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1997 Bruni skončila s modelingom a vydala sa na dráhu speváčky. Jej debutový album vyšiel v roku 2002 pod názvom Quelqu'un m'a dit a zaznamenal veľký úspech vo frankofónnych krajinách. Tri skladby z tohto albumu zazneli vo filme Conversations with Other Women. Pieseň s názvom Le plus beau du quartier bola použitá vo vianočnej reklame spoločnosti H&M v roku 2006. Druhý album pod názvom No Promises vyšiel v januári 2007. Carla Bruni sa aj napriek funkcii prvej dámy Francúzska neprestala venovať hudbe a jej najnovší album s názvom Comme si de rien n'était uzrel svetlo sveta 11. júla 2008. Všetky zisky z predaja albumu pôjdu na charitatívne účely.

Prvá dáma Francúzska[upraviť | upraviť zdroj]

Vo februári 2008 sa Carla Bruni vydala za francúzskeho prezidenta Nicolasa Sarkozyho. Vo funkcii prvej dámy pôsobila až do ukončenia prezidentského mandátu v roku 2012. Jej nasledovníčkou je Valérie Trierweiler.

Rodina[upraviť | upraviť zdroj]

Carla Sarkozy-Bruni má jedno dieťa s bývalým prezidentom Nicolasom Sarkozym, je to dievča menom Giullia. Z predošlého vzťahu s filozofom profesorom Raphaelom Enthovenom má 11-ročného syna menom Aurélien.[1]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. - Telegraph.uk -článok

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]