Centrum Dianetiky a Scientológie

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Centrum Dianetiky a Scientológie je začiatok názvu (resp. v zahraničí niekedy celý názov) organizácií, v ktorých sa praktizuje dianetika a scientológia. Na Slovensku sa (podľa Registra občianskych združení) za názov "Centrum Dianetiky a Scientológie" na upresnenie konkrétnej organizácie ešte pridáva názov mesta (napr. Centrum Dianetiky a Scientológie Bratislava, alebo Centrum Dianetiky a Scientológie Košice). Jednotlivé "centrá" majú samostatnú právnu subjektivitu a sú registrované ako občianske združenia schválené Ministerstvom vnútra SR. Scientológovia interne označujú Centrá Dianetiky a Scientológie ako "misie" (misie Scientologickej cirkvi).

Pôsobnosť na Slovensku[upraviť | upraviť zdroj]

Centrá Dianetiky a Scientológie, v právnej subjektivite "občianske združenia", nahradili pôvodné "Dianetické centrá", ktoré právnu subjektivitu nemali alebo boli len obchodnými živnosťami. Začali vznikať v roku 2005, najprv v Leviciach, v zápätí v Bratislave a Košiciach, potom v Banskej Bystrici, Žiline, Prešove, Liptovskom Mikuláši, Spišskej Novej Vsi, Štúrove, Nitre, Martine, atď. Medzi najproduktívnejšie v súčasnosti patria Levice, Košice, Bratislava a Prešov.

Činnosť v centrách:

  1. predaj kníh, CD a DVD o dianetike a scientológii
  2. dianetické aktivity: Hubbardov Dianetický seminár a auditing (z latinského "audere" – počúvať) – forma konzultácie, kde "audítor" používa presný a špeciálny postup kladenia otázok a jednotlivých inštrukcií tak, aby ten, ktorý auditing podstupuje sám v sebe (a pre seba) objavil odpovede a tak sa zbavil nechcených emócií a reakcií a zároveň tak uvoľnil svoj skrytý potenciál.
  3. scientologické (cirkevné) aktivity: prednášky, kurzy zamerané na zlepšenie rôznych oblastí života, auditing, nedeľná služba a pod.
  4. šírenie necirkevných verejnoprospešných aktivít do spoločnosti – hlavne ich propagácia medzi scientológmi a podnety na spustenie týchto aktivít.

Necirkevné verejnoprospešné aktivity[upraviť | upraviť zdroj]

Sú to aktivity, ktoré často prerastú až do vzniku samostatných organizácií, zväčša ďalších občianskych združení. Scientológovia tieto aktivity nepoužívajú na propagáciu scientológie ako cirkvi, na získavanie nových členov, propagujú nimi vybrané časti technológie scientológie. Takýmito aktivitami sú napr.:

  • Cesta ku šťastiu – nenáboženský morálny kódex založený na zdravom rozume (podľa rovnomennej knihy L. Ron Hubbarda). Túto knihu majú scientológovia aj sfilmovanú (film získal niekoľko prestížnych medzinárodných ocenení) a úspešne ju používajú napr. na zníženie kriminality v problémových oblastiach, ale tiež v problémových školách.
  • Propagácia ľudských práv – šíria krátke videoklipy natočené k jednotlivým ľudským právam deklarovaným Chartou OSN
  • Protidrogová prevencia – pomocou krátkych filmov a prednášok informujú (hlavne deti a mládež) o škodlivosti drog
  • Občianska komisia za ľudské práva – združenie, ktoré širokú verejnosť informuje o údajnom porušovaní ľudských práv psychiatrami a údajných zločinoch psychiatrie a farmaceutického priemyslu. Túto činnosť vykonávajú pomocou dokumentárnych filmov a piesní, ktoré na túto tému natočili.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]