Chalkiopé (dcéra Aiéta)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Chalkiopé alebo Chalkiopa alebo zastarano Chalkiope (starogr. Χαλκιόπη – Chalkiopé, lat. Chalciope) je v gréckej mytológii dcéra kolchidského kráľa Aiéta, sestra Médeie a Apsyrta.

Keď zlatý baran doniesol na svojom chrbte do Kolchidy malého Frixa, ujal sa ho jej otec Aiétes a mal ho tak rád, že keď Frixos dospel, dal mu svoju najstaršiu dcéru Chalkiopu za manželku. Chalkiopé mala potom s Frixom štyroch synov, najstarší sa volal Argos, najmladší Frontios. Po smrti ich otca sa zmenil vzťah Aiéta k vnúčatám, dokonca ich vraj kruto týral. Keď dospeli, rozhodli sa odísť do Orchomenu, rodnej krajiny svojho otca. Na úteku ich však prepadla búrka a ich loď pri ostrove Arétias stroskotala. Bola to šťastná náhoda, že ich ráno po búrke našli Argonauti. Keď si Argonauti ich príbeh vypočuli, potešili sa, že pochádzajú z Kolchidy, cieľa ich cesty za zlatým rúnom a presvedčili ich, aby sa s nimi na lodi Argó vratili do Kolchidy, počítajúc s tým, že im tam pomôžu.

Po príchode do Kolchidy, Argos sprostredkoval Iasónovi stretnutie so svojou matkou Chalkiopé a Iasón ju potom poprosil, aby požiadala sestru čarodejnicu Médeiu o pomoc. Chalkiopé to urobila bez toho, aby tušila, že Médeia už vzplanula láskou k Iasónovi po zásahu bohyne Héry a čarovného šípu boha lásky Erota.

O ďalších osudoch Chalkiopy a jej synov sa už mýty nezmieňujú.

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]