Charles Lyell

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Charles Lyell
anglický právnik a geológ
anglický právnik a geológ
Narodenie14. november 1797
Kinnordy, Forfarshire, Škótsko
Úmrtie22. február 1875 (77 rokov)
Londýn, Anglicko
Odkazy
Projekt
Guttenberg
Charles Lyell
(plné texty diel autora)
CommonsSpolupracuj na Commons Charles Lyell

Sir Charles Lyell (* 14. november 1797, Kinnordy, Forfarshire, Škótsko – † 22. február 1875, Londýn) bol anglický právnik a geológ s prívlastkom „otec modernej geológie“.

Detstvo a mladosť[upraviť | upraviť zdroj]

Charles Lyell pochádzal zo šľachtickej rodiny, bol najstarší z desiatich detí. Jeho otec, takisto Charles, bol botanikom a podporoval svojho syna v záujme o prírodné vedy.

Lyell študoval na Exeter College v Oxforde najskôr právo, ale na popud Wiliama Bucklanda venoval sa tiež geológii. Po skončení štúdii sa v roku 1819 usadil v Londýne a začal pracovať ako právnik. V roku 1822 poblikoval svoju prvú prácu „On a Recent Formation of Freshwater Limestone in Forfarshire“ a o rok neskôr sa stal sekretárom Geologickej spoločnosti.

Začiatky[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1827 zanechal právo natrvalo a začal sa venovať naplno svojej práci geológa. Pomáhal predovšetkým presadzovať myšlienky Jamesa Huttona a spolu s ním sa stal zakladateľom modernej geológie.

Jeho najdôležitejšie práce boli v oblasti stratigrafie. Od roku 1828 cestoval po juhu Francúzska a po Taliansku a navštívil aj Ameriku, kde všade študoval tamojšie geologické pomery. Na základe výskumu a pozorovaní položil základy stratigrafie treťohôr, ktoré rozdelil na pliocén, miocén a eocén.

Profesúra[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1831 bol vymenovaný za profesora geológie na King’s College v Londýne. Jeho významná práca začala vydaním prvého dielu knihy Základy geológie (Principles of Geology). Do roku 1833 vydal ďalšie dva diely. V tejto práci sústredil po prvýkrát všetky dovtedajšie roztrúsené poznatky a skúsenosti o geológii ako vedu. Rozviedol základné myšlienky Jamesa Huttona, že sa na dlhé obdobie stali základom modernej geológie

Zomrel v Londýne a je pochovaný vo westminsterskom chráme vedľa iných významných osobností.

Práce[upraviť | upraviť zdroj]

  • Principles of Geology (1830-33)
  • Elements of Geology (1837)
  • Geological Evidences of the Antiquity of the Man

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]