Charles Nicolle

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Nositeľ Nobelovej ceny
Nositeľ Nobelovej ceny
Charles Nicolle
francúzsky lekár a bakteriológ
francúzsky lekár a bakteriológ
Narodenie21. september 1866
Rouen, Francúzsko
Úmrtie28. február 1936 (69 rokov)
Tunis, Tunisko
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Charles Nicolle

Charles Jules Henri Nicolle (* 21. september 1866, Rouen, Francúzsko – † 28. február 1936, Tunis, Tunisko) bol významný francúzsky lekár a bakteriológ, nositeľ Nobelovej ceny za fyziológiu alebo medicínu za rok 1928 za „prácu o škvrnitom týfuse“.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Pochádzal z lekárskej rodiny a medicína ho fascinovalo už od detstva, ale na to, že išiel Charles študovať na lekársku fakultu v Rouene mal veľký vplyv aj jeho otec, ktorý tu pracoval ako uznávaný lekár a profesor. Po skončení štúdia, od roku 1893 sa živil najprv ako preparátor v patologickej anatómii na univerzite a neskôr odišiel do Paríža, kde pracoval pod Rouxovým vedením v Pasteurovom ústave. Po návrate do svojho rodného mesta v roku 1895 tu pôsobil najprv ako profesor v nemocnici a v bakteriologickom laboratóriu. Neskôr, v roku 1903 dokonca dotiahol svoju kariéru na riaditeľa Pasteurovho ústavu v Tunise, ktorý sa stal vďaka nemu počas niekoľkých rokov svetoznámy. Veľký vplyv na jeho dielo malo i členstvo vo Francúzskej akadémii vied, kde pôsobil od roku 1929.

Dôvodom, prečo je Nicolle svetoznámy sú významné práce o škvrnitom týfuse. Škvrnitý týfus je zákerná choroba, na ktorú v prvej svetovej vojne kvôli nedostatočnej hygiene zomrelo niekoľko tisíc ľudí. Najviac sa týfus šíril v tesných priestoroch, kde sa nedodržiavala hygiena, a tím boli napríklad zajatecké tábory, predovšetkým koncentračné, kde v dôsledku beštiálnych a nehygienických pomerov sa škvrnitý týfus nebezpečne rozširoval a mnoho ľudí na neho zomrelo tesne pred oslobodením. V druhej svetovej vojne bol týfus vyhubený len v miestach, kde sa dodržovali hygienické pravidlá a všade tam, kde bol k dispozícii DDT, ktorý usmrcoval hmyz.

Nicolle sa zo všetkých síl snažil tejto zákernej chorobe predchádzať a po niekoľkoročných výskumoch vyslovil predpoklad, že boj proti škvrnitom týfuse musí byť organizovaný ako boj za čistotu a proti hmyzu. Zásadný výsledok svojich objavov oznámil vedeckému svetu v roku 1909 na základe svojich pokusov s tým druhom týfusu, ktorý sa vyskytoval v Európe. Prišiel na to, že škvrnitý týfus prenáša na človeka voš šatová. Táto doložená informácia otriasla vedeckým, prevažne lekárskym svetom a Nicolle sa stal počas niekoľkých dní slávny.

Charles Jules Henri Nicolle sa zaujímal aj o iné infekčné choroby. Vo voľných chvíľach písal romány a básne a menší úspech tiež zožal aj so svojou knihou o vzniku, priebehu a prekonávaniu infekčných chorôb, ktorá začína zaujímavým filozofickým predslovom.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Charles Jules Henri Nicolle na českej Wikipédii.