Charles Proteus Steinmetz

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Charles Proteus Steinmetz
nemecko-americký matematik a elektrický inžinier
nemecko-americký matematik a elektrický inžinier
Narodenie9. apríl 1865
Wrocław, Poľsko, vtedy Breslau, Sliezsko, Prusko
Úmrtie26. október 1923 (58 rokov)
Schenectady, New York, USA
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Charles Proteus Steinmetz

Charles Proteus Steinmetz (* 9. apríl 1865, Wrocław, Poľsko, vtedy Breslau, Sliezsko, Prusko – † 26. október 1923, Schenectady, New York, USA), pôvodné meno Karl August Rudolf Steinmetz[1], bol nemecko-americký matematik a elektrický inžinier, ktorý významne prispel k pochopeniu striedavého prúdu, čo umožnilo jeho rozsiahlejšie využívanie v praxi. Dôležitá je predovšetkým jeho práca v oblasti hysterézie.

Steinmetz trpel chorobami chrbtice a nanizmom, ale už v ranej mladosti prejavoval výrazný talent v oblastiach matematiky, fyziky a literatúry. Kvôli socialistickým aktivitám bol nútený opustiť svoje rodisko a po krátkom pobyte v Zürichu emigroval do Spojených štátov. Tam si nemecky znejúce meno Karl zmenil na Charles a stredné mená August Rudolf zamenil za svoju univerzitnú prezývku Proteus.[1]

Steinmetz získal svoju vedeckú reputáciu predovšetkým prácou v oblasti hysterézie. Významná je tiež jeho práca ohľadom matematických výpočtov o striedavých elektrických obvodoch. Venoval sa aj výuke matematiky pre inžinierov.

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b Charles Proteus Steinmetz – Encyclopædia Britannica