Chicagske metro

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Chicagské metro)
Typický pohľad na nadzemku vo finančnom centre mesta (The Loop)
Mapa siete

Metro v americkom meste Chicago je systém podzemnej a nadzemnej dráhy. Metro je prevádzkované spoločnosťou Chicago Transit Authority (CTA) a slúži obyvateľom mesta Chicago a ôsmim najbližším predmestiam. 15% tratí je podzemných, 60% je nadzemných (odtiaľ prezývka El - elevated - nadzemný) a ostávajúcich 25 % tratí vedie po zemi (samozrejme okrem prejazdov cez ulice - tie musia byť vždy nad alebo pod cestou - v trati je totiž vedená elektrina). V centre je systém prevažne podzemný, okolo centra a na bližších predmestiach je nadzemný. Celá sieť pozostáva z 8 liniek označených farbami. Najvyťaženejšie z nich, červená a modrá, fungujú 24 hodín denne. Za bežný pracovný deň využije Chicagske metro priemerne 658 524 ľudí.

Linky[upraviť | upraviť zdroj]

Červená - najpoužívanejšia linka vedúca v severno-južnom smere, prechádza centrom. Funguje 24 hodín denne, 7 dní v týždni.

Modrá - druhá najpoužívanejšia linka, z veľkej časti nadzemná, vedie z medzinárodného letiska O'Hare juhovýchodne do centra, kde zatáča a vedie juhozápadne. Rovnako ako červená linka operuje 24 hodín denne, 7 dní v týždni.

Zelená - vedie zo západu, prechádza centrom a ďalej pokračuje na juh. Je úplne celá nadzemná.

Hnedá

Oranžová

Ružová

Fialová

Žltá

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]