Chorupniansky potok

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Chorupniansky potok
potok
Zdrojnica Fišiarka, Nízke Tatry
Ústie Malužiná, Malužiná
Dĺžka 4,8 km
Povodie Váh
Rád toku V.
Hydrologické poradie 4-21-01-045
Číslo recipienta 4-21-01-13428
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Chorupniansky potok je potok v hornom Liptove, v južnej časti okresu Liptovský Mikuláš.[1] Je to ľavostranný prítok Malužinej, meria 4,8 km a je tokom V. rádu. Preteká východnou časťou NAPANT-u cez Chorupniansku dolinu.

Prameň[upraviť | upraviť zdroj]

Tečie v Nízkych Tatrách, v podcelku Kráľovohoľské Tatry, pramení na východo-juhovýchodnom svahu Fišiarky (1 478,4 m n. m.) v nadmorskej výške približne 1 300 m n. m.

Opis toku[upraviť | upraviť zdroj]

Od prameňa najprv tečie smerom na juhojuhovýchod, následne na východo-severovýchod, sprava priberá občasný prítok z juhozápadného svahu Vrbovice (1 393,8 m n. m.) a pokračuje na sever. Ďalej priberá pravostranný prítok zo severného svahu Vrbovice, potom vytvára oblúk vypnutý na východ a tečie v blízkosti horárne Chorupné na ľavom brehu. Vzápätí priberá ľavostranný prítok zo Suchej doliny, následne z tej istej strany aj prítok z južného svahu Špíglového (1 280,7 m n. m.) a krátky prítok z východného svahu Špíglového. Napokon sa stáča na severovýchod a v strednej časti Malužinskej doliny, na katastrálnom území obce Malužiná a južne od horárne Predné, ústi v nadmorskej výške cca 824 m n. m. do Malužinej.[2]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Názvy vodných tokov [online]. Bratislava: Úrad geodézie, kartografie a katastra SR, [cit. 2022-08-20]. Dostupné online.
  2. Mapový portál HIKING.SK [online]. Denník N, [cit. 2022-08-20]. Dostupné online.