Chrám Zvestovania (Moskva)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Súradnice: 55° 45′ 00″ s.š., 37° 37′ 01″ v.d.

Chrám Zvestovania (Blagoveščenskij sobor)
Ikonostas v katedrále Zvestovania v Moskve

Chrám Zvestovania, známy aj pod názvom Blagoveščenskij sobor, (rus. Благовещенский собор) je jedným zo šiestich pravoslávnych chrámov, ktoré sa nachádzajú na Chrámovom námestí v moskovskom Kremli.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Chrám sa staval podľa projektu pskovských architektov v rokoch 14841489 v tradičnom staroruskom architektonickom štýle. Má deväť zlatých kupol, ktoré reprezentujú deväť dní, počas ktorých dobýjali ruské vojská tatársku Kazaň. Pre žiarivý lesk zlatých kupol volajú tento chrám aj názvom „zlatom pokrytý“. V kostole sa odohrávali slávnostné udalosti cárskej rodiny, najmä svadby a krsty. Pravoslávni kňazi z tohto chrámu bývali často spovedníkmi cárskej rodiny. Chrám bol v marci 1918 komunistami zrušený a uzavretý. Od roku 1950 bol sprístupnený ako múzeum.

Súčasnosť[upraviť | upraviť zdroj]

Od roku 1993 sa v chráme opäť uskutočňujú pravoslávne bohoslužby. Neskôr však prešiel úplne do rúk ruskej pravoslávnej cirkvi a bohoslužby sa v ňom konajú pravidelne. V chráme sa nachádza aj vzácny ikonostas s ikonami takých majstrov ako Andrej Rubľov a Teofanos Grék.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]