Chrám svätého Eliáša (Podujevo)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie


Chrám sv. Eliáša (Iľju) v Podujeve (srb. Црква светог Илије, Crkva svetog Ilije) je chrám srbskej pravoslávnej cirkvi na území srbskej provincie Kosovo. Ide o malý pravoslávny chrám postavený na malom vŕšku neďaleko srbského mestečka Podujevo (t.č. obsadeného Albáncami). Spolu s miestnym pravoslávnym cintorínom vytváral kostol jeden komplex.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Vznik chrámu[upraviť | upraviť zdroj]

Chrám bol postavený v roku 1929 pre potreby srbskej pravoslávnej komunity. Architekti ho postavili v tradícii byzantsko-srbského architektonického štýlu.

Zničenie albánskymi fašistami počas druhej svetovej vojny[upraviť | upraviť zdroj]

Kostol sa stal až päťkrát terčom útokov albánskych moslimských teroristov.
Prvýkrát ho zničili albánski teroristi v roku 1941 v službách fašistického Talianska a nacistického Nemecka. Hitler a Mussollini intenzívne podporovali agresívne ciele albánskeho nacionalizmu a islamského fanatizmu. Albánski fašisti kostol zničili do takej miery, že sa nedal využívať na náboženské účely.

Albánsky útok v roku 1999[upraviť | upraviť zdroj]

Druhýkrát zničili kostol albánski nacionalisti počas pogromu proti srbskému obyvateľstvu v roku 1999. Ich cieľom boli zničiť nielen kresťanské pamiatky Kosova, ale aj vyvraždiť čo najviac srbských civilistov a vytvoriť etnicky čisté albánske a nábožensky čisté islamské Kosovo. Po čiastočnej obnove nasledoval ďalší vandalský atak albánskych hrdlorezov a fanatikov.

Albánske plienenie v roku 2004[upraviť | upraviť zdroj]

18. marec 2004 rozvášnení albánsky dav moslimských fanatikov vnikol do kostola a jeho strede založil požiar. Primitívni Albánci bez akéhokoľvek vzťahu ku kultúrnym hodnotám devastovali všetko, čo videli. Pri ničení chrámu používali aj výbušniny. Dokonca ani jednotky KFOR neboli schopné zabrániť tomuto davu vandalov a primitívov v jeho zločinoch. Napokon tento dav zničil aj srbský cintorín. Sfanatizovaný dav vyhrabával kosti mŕtvych Srbov z ich hrobov a rozhadzoval ich a ničil. Takýchto prípadov vandalstva sa stalo tisíce v celom Kosove.
Počas tohto útoku sa niektorým českým a slovenským vojakom podarilo zachrániť zvon, ktorý chrámu daroval juhoslovanský kráľ Alexander I. v roku 1932 (dva roky pred atentátom v Marseille). Zvon odmietli vydať albánskym teroristom. Vrátili ho srbskej pravoslávnej cirkvi (kláštor Gračanica).

Posledné albánske zničenie chrámu[upraviť | upraviť zdroj]

S podporou fondov EU sa podarilo chrám čiastočne obnoviť. Netrvalo dlho v máji 2006 dav rozvášnených albánskych fanatikov zaútočil na nikým nechránený kresťanský chrám. Albánci zničili vchodové dvere a povytĺkali všetky okná chrámu.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

  • Video of the destruction and desecration of St. Elijah's Church

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]