Chrám svätého Mikuláša Divotvorcu (Sofia)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Chrám svätého Mikuláša Divotvorcu
Ruská cerkev
pravoslávny chrám
Chrám svätého Mikuláša Divotvorcu v Sofii
Patrocínium: Svätý Mikuláš, arcibiskup z Myry, divotvorca
Štát Bulharsko Bulharsko
Oblasť Sofia
Okres Sofia
Mesto Sofia
Náboženstvo  
 - cirkev Ruská pravoslávna cirkev
Súradnice 42°41′45″S 23°19′45″V / 42,695833°S 23,329167°V / 42.695833; 23.329167
Ďalšie údaje  
 - počet veží 5
Výstavba 1907 – 1914
Dátum  
 - posvätenia 11. (24.) november 1914
Bulharsko s vyznačenou polohou kostola
Bulharsko s vyznačenou polohou kostola
Wikimedia Commons: Saint Nicholas Russian Church, Sofia
Webová stránka: http://podvorie-sofia.bg/
OpenStreetMap: mapa
Portály, ktorých súčasťou je táto stránka:

Chrám svätého Mikuláša Divotvorcu (bulh. църква "Св. Николай Чудотворец", rus. Це́рковь святи́теля Никола́я Чудотво́рца), známy tiež ako Ruská cerkev (bulh. Руска църква), je pravoslávnym chrámom v hlavnom meste Bulharska Sofia, ktorý patrí pod správu Ruskej pravoslávnej cirkvi (patriarchát Moskva). Patrí medzi architektonické významné stavby ruskej architektúry na území Bulharska.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1882 Bulhari zbúrali na mieste dnešného chrámu moslimskú mešitu, ktorá bola postavená v časoch osmanskej nadvlády. Bulhari potom začali plánovať stavbu chrámu, ktorý by pripomínal oslobodenie Bulharska spod osmanskej nadvlády a súčasne vyjadroval vďaku ruským osloboditeľom. K stavbe nového chrámu prispela aj snaha ruského diplomata Sementovského-Kurilla, ktorý svoj úrad zastával v rokoch 1908 až 1911 a obrady Bulharskej pravoslávnej cirkvi sa mu nezdali dostatočne pravoslávne. Stavba nového chrámu sa realizovala v rokoch 19071914. Chrám bol posvätený 11. (24.) novembra 1914 a slúžil pomerne veľkej ruskej komunite, ktorá žila v Sofii. Po vstupe Bulharska do prvej svetovej vojny (po boku Nemecka) boli bohoslužby pre ruskú komunitu prerušené. Po boľševickej revolúcii v Rusku (1917) chrám slúžil pre ruských emigrantov a patril pod jurisdikciu Ruskej pravoslávnej cirkvi v zahraničí. Po roku 1945 však patrí pod Moskovský patriarchát.

Architektúra[upraviť | upraviť zdroj]

Chrám je vybudovaný v ruskom architektonickom štýle. Má päť zelených cibuľovitých veží. Stavba pripomína staroruskú moskovskú architektúru 17. storočia, ktorá hýri pestrými farbami a zlatom. Vyzdobená je nástennými maľbami v štýle Novgorodskej maliarskej školy. Preto mnohí nazývajú chrám aj ako ruská cerkev.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]