Chris Niedenthal

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Chris Niedenthal
Pol’and’Rock Festival 2018
Pol’and’Rock Festival 2018
Narodenie21. október 1950 (73 rokov)
Londýn, Spojené kráľovstvo
Národnosťpoľská
ZamestnanieFotograf
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Chris Niedenthal

Christopher Jan Niedenthal (* 21. október 1950, Londýn, Spojené kráľovstvo)[1] je britský fotoreportér poľského pôvodu. Je známy najmä vďaka fotografiám života v krajinách za železnou oponou.

Väčšinu života strávil v Poľsku, odkiaľ pôsobil ako korešpondent magazínov ako Newsweek,[2] Time, Der Spiegel, Geo či Forbes. V Poľsku sú najviac cenené jeho snímky dokumentujúce vzostup hnutia Solidarita, obdobie vojenského stavu v Poľsku (19811983), či návštevy pápeža Jána Pavla II.. Niedenthalovi sa podarilo zdokumentovať pád komunistických režimov vo väčšine krajín Strednej Európy, tiež v Bulharsku a Rumunsku. Za portrét Jánosa Kádára získal v roku 1986 ocenenie World Press Photo.[3]

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Chris Niedentahl sa narodil v Londýne v rodine poľských vojnových emigrantov.[2] Po ukončení štúdia na London College of Printing sa presťahoval do Poľska, kde pôsobil ako zahraničný korešpondent.

V roku 1978, po zvolení Karola Wojtylu za pápeža bol prvým fotografom, ktorý prišiel do Wadovíc, pápežovho rodiska. Jána Pavla II. potom fotografoval pri všetkých jeho cestách do Poľska.

Spolu s anglickým reportérom Miachaelom Dobbsom sa ocitol pri zrode hnutia Solidarita, keď prišiel fotografovať štrajk v Gdanskej lodenici v roku 1980. Solidaritu potom sledoval až do víťazných volieb v roku 1989.

Po vyhlásení stanného práva v Poľsku fotografoval vstup armády do ulíc Varšavy. Preslávila sa najmä snímka obrneného transportéru pred kinom Moskva kde práve premietali film Apocalypse Now F.F.Coppolu.[4] V tomto období dával negatívy turistom a ľuďom odchádzajúcim z krajiny, aby ich doručili do redakcie Newsweeku. Sám totiž nechcel vycestovať z obavy, že by ho do krajiny už nemuseli vpustiť.

V roku 1987 sa s rodinou presťahoval do Viedne, odkiaľ vycestovával ako fotoreportér časopisu Time do krajín socialistického bloku. Podarilo sa mu zachytiť postupný pád režimov v Poľsku, Československu, Bulharsku, Rumunsku a tiež pád Berlínskeho múru.

V súčasnosti (2013) sa vo svojej tvorbe mierne odkláňa od klasickej reportážnej fotografie, známe sú série TABU (portréty telesne postihnutých detí), Chlieb (pocta pekárskemu remeslu), či Susedka (problematika prisťahovalectva).[3]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. www.audiohistoria.dsh.waw.pl[nefunkčný odkaz]
  2. a b Archivovaná kópia [online]. [Cit. 2013-12-19]. Dostupné online. Archivované 2011-07-15 z originálu.
  3. a b . Dostupné online.
  4. . Dostupné online.

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článkov Chris Niedenthal na poľskej Wikipédii a Chris Niedenthal na anglickej Wikipédii.