Chronický únavový syndróm

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Chronický únavový syndróm (angl. chronic fatigue syndrome, skr. CFS; iné názvy: (benigná) myalgická encefalomyelitída, myalgická encefalopatia, skr. ME, chronický únavový (a) imunitnodysfunkčný syndróm/syndróm chronickej únavy a imunitnej dysfunkcie, angl. Chronic fatigue immune dysfunction syndrome, skr. CFIDS) je porucha, pri ktorej sa postihnutý cíti bez zjavnej príčiny stále vyčerpaný, sťažuje sa na bolesti hlavy, kĺbov i krku. Príčina syndrómu nie je jasná, za najpravdepodobnejšiu sa v súčasnosti považuje oslabenie imunitného systému vplyvom zhoršeného životného prostredia (napr. dlhodobým vystavením chronickému stresu, pôsobeniu chemických látok alebo skrytou neznámou infekciou). Čiastočné synonymum, spravidla trochu širší pojem, je postvirálny únavový syndróm (post-viral fatigue syndrome).

Príznaky[upraviť | upraviť zdroj]

Pre syndróm sú typické dlhé obdobia letargie, obvykle po epizóde pripomínajúcej virózu. Pacienti majú aj bolesti hlavy, svalov a zväčšené lymfatické uzliny. Príznaky sa väčšinou zhoršujú po námahe.

Diagnóza[upraviť | upraviť zdroj]

Žiadnu jednoznačnú príčinu tejto choroby sa zatiaľ nepodarilo určiť a diagnóza je ťažká i z toho dôvodu, že k dispozícii nie sú žiadne spoľahlivé vyšetrovacie metódy. U niektorých pacientov sa ako následná komplikácia objavuje napríklad depresia.

Liečba[upraviť | upraviť zdroj]

Základom je vylúčenie iného závažného ochorenia, otravy na pracovisku či v mieste bydliska. Významnou súčasťou liečby je tiež odstránenie čo najväčšieho množstva stresujúcich faktorov, ochrana pred infekciou, úprava stravovania a podávanie vitamínov. Nevyhnutnou súčasťou je i psychoterapia.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Chronický únavový syndrom na českej Wikipédii.