Chronometer

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Chronometer sú veľmi presné prenosné hodiny. Zotrvačníkový regulátor chronometra z kovovej obruče (takzvaný "nepokoj") kmitá okolo zvislej osi, ktorú poháňa špirálovitá pružina. Na rozdiel od kyvadla pohyb chronometra nezávisí od zemskej príťažlivosti. Pred tepelnými zmenami (rozťažnosťou kovu zotrvačníka, zmenou dĺžky pružiny, a tým aj pružnosti) sa chráni vhodnou voľbou materiálu a konštrukciou. Chronometer sa upevňuje do Cardanovho závesu, aby si pri rôznych polohách podložky stále zachoval horizontálnu polohu. Priemerná denná variácia chodu dobrého chronometra je ±0,1 s. Chronometer sa používa pri astronomických pozorovaniach alebo pri navigácii. V poslednom čase sa používajú veľmi presné chronometre s kremenným regulátorom. Prvý exemplár tohto prístroja vyvinul anglický hodinár John Harrison v roku 1761.

Pomenovanie chronometer sa v dnešnej dobe smie používať iba pre mechanické časomerné strojčeky, ktoré sú skúšané a zodpovedajú švajčiarskemu certifikátu, jeho štandardu precíznosti výroby a presnosti merania COSC (Contrôle Officiel Suisse des Chronomètres).[chýba zdroj]

Námorný chronometer bol podstatnou zložkou prístrojovej navigačnej výbavy, 250 rokov v námorníctve a neskôr aj v leteckej navigácii. V druhej polovici 20. storočia ho vytlačilo používanie satelitnej navigácie.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Wikicitátoch Wikicitáty ponúkajú citáty od alebo o Chronometer
  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Chronometer

Encyklopédia astronómie Tento článok alebo jeho časť obsahuje heslo z Encyklopédie astronómie s láskavým dovolením autorov a podporou SZA.