Cirkusová princezná

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Cirkusová princezná (Die Zirkusprinzessin) je opereta, ktorú skomponoval Emmerich Kálmán. Premiéra sa konala 26. marca 1926 v Theater an der Wien. Libreto napísali Julius Brammer a Alfred Grünwald. Opereta mala veľký úspech a dodnes patrí medzi najviac hrané Kálmánové diela (za Čardášovou princeznou a Grófkou Maricou).

Postavy[upraviť | upraviť zdroj]

Postava Hlasový rozsah Obsadenie na premiére,
26. Marec 1926
Mr. X tenor Hubert Marischka
kňažná Fedora Palinská soprán Betty Fischer
Miss Mabel Gibsonová subreta soprán Elsie Altmann
Toni Schlumberger tenor Fritz Steiner
Princ Sergej Vladimír barytón
gróf Sakusin hlavne činoherná postava
poručík Petrovič husár hlavne činoherná postava
riaditeľ Stanislawski bas alebo barytón
Karolína Schlumbergerová, managerka hotela contralt
Pelikán, vrchný čašník hlavne činoherná postava
barón Bruzovský hlavne činoherná postava
Luigi Pinelli tenor
Dámy z manéže

Obsah[upraviť | upraviť zdroj]

Fedja, dôstojník cárskej armády, je zaľúbený do Fedory Palinskej, ktorú si však vyhliadol jeho starý strýko. Keď sa dozvie o Fedjovej láske, zničí jeho vojenskú kariéru a Fedoru si vezme za ženu. Zničený a sklamaný Fedja dosiahne veľkú kariéru v Petrohradskom cirkuse pod pseudonymom "Mr. X" ako akrobatický jazdec. Svoju tvár zakrýva maskou, ktorú v blízkosti cirkusu nikdy nedáva dole.

Fedora medzitým ovdovela a Cár ju zavolá späť z Paríža, aby sa v záujme ríše opäť vydala. Ako diváčka sa v cirkuse stretáva s Fedjom, ale v maske ho nespozná. Správa sa k nemu povýšenecky a jeho dvorenie odmieta. Knieža Vladimír Sergius má o Fedoru tiež záujem. Keď je odmietnutý, vymyslí plán, v ktorom ju dá dokopy s Fedjom (teraz už ako aristokratom bez masky).

O šesť týždňov sú Fedja a Fedora do seba zaľúbení a Sergius Fedoru nahovorí, aby si vybrala muža skôr, ako to za ňu urobí cár. Usporiadajú teda svadbu. Hneď po obrade príde Sergiova chvíľa pomsty, keď pozve cirkusantov, aby zagratulovali svojmu bývalému "kolegovi", čím vyvolá škandál.

Tretie dejstvo sa odohráva vo Viedni, kde vo Fedore zvíťazí láska a udobrí sa s Fedjom.