Citrónovník limetový

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Limetky

Citrónovník limetový (iné názvy: limetka, limeta; lat. Citrus aurantifolia) je druh citrónovníka. Plod limetky sa nazýva limetka, limeta alebo limet (slovo mužského rodu). Ako limeta/limet(ka) sa často označujú aj plody príbuzného druhu Citrus latifolia.

V poslednom čase často dochádza k zámene druhu citrónovník limetový s druhom Citrus limetta (ktorého plody sa po slovensky tiež nazývajú limeta, ale nie limetka) majúcim sladké a žlté plody, zatiaľ čo citrónovník limetový (limetka) má spravidla plody kyslé a zelené. Okrem toho sa pod vplyvom angličtiny (angl. "lime") ako limeta či limetka chybne označujú aj niektoré iné podobné citrónovníky (z Austrálie a podobne).

Limetka je citrusovitý plod. Výzorom je podobná citrónu, ale líši sa zelenou farbou, veľkosťou (je menšia), mierou kyslosti (menej kyslá) a farbou vnútornej dužiny. Limetky sú obyčajne zelené, ale existujú aj žltozelené varianty. Rastie na stromoch v tropických oblastiach (pôvodom z juhovýchodnej Ázie), ale je možné ju dopestovať aj v skleníkoch. Zbiera sa ešte nezrelá. Limetky obsahujú rovnako ako citróny vitamíny B, C a minerálne látky.

Existujú dva druhy limetky:

  1. Limetky mexické - druh, ktorý je menší a zelený
  2. Limetky perzské - druh, ktorý je o niečo väčší a má zelenožlté sfarbenie.

Limetka sa často používa v koktejloch (ako napr. Cuba Libre alebo Mojito) a v šalátoch. Ich šťavou sa dá marinovať mäso. V arabských krajinách sa limetky nakladajú ako uhorky. Nastrúhaná kôra sa používa na sorbety a koláče.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Limetka na českej Wikipédii.