Colle Manora

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Vínna pivnica Colle Manora so zavesenou karosériou Ferrari 750 Monza model z roku 1954.

Colle Manora je severotalianske vinárstvo, ktoré bolo založené v roku 1981 vinárkou Eleonorou Limonci. Nachádza sa v Taliansku v oblasti Monferrato. Usadlosť sa rozprestiera na 75 hektároch medzi obcami Quargnento a Fubine Monferrato. Vinice pokrývajú cca 20 ha mierne kopcovitého terénu.
V decembri 2000 kúpil vinársku usadlosť Colle Manora Giorgio Schön, syn známej milánskej módnej návrhárky Mily Schön, výhradný distribútor vozidiel Ferrari pre Lombardský región a vášnivý zberateľ tejto značky.

Monferrato[upraviť | upraviť zdroj]

Monferrato ( v ang. Montferrat) je historicko-geografická oblasť talianskeho regiónu Piemont. Je to jedna z najznámejších talianskych vinárskych oblastí vo svete. Svoju reputáciu si vybudovala hlavne na červených a šumivých vínach. Je typická ílovitými pôdami z obdobia miocénu, suchou kontinentálnou klímou, suchými horúcimi letami a veľmi chladnými zimami. Tieto podmienky sú výnimočné vhodné na pestovanie viniča a väčšina oblasti je využívaná práve na tento účel. Vinársky priemysel je hlavným zdrojom miestneho hospodárstva a výrazne ovplyvnil miestnu kultúru a tradície.

Odrodová skladba[upraviť | upraviť zdroj]

Okrem tradičnej odrody pre túto oblasť, ktorou je Barbera, Colle Manora pestuje šľachtené odrody Sauvignon, Pinot Nero, Cabernet Sauvignon, Merlot a Viognier.

Technika pestovania[upraviť | upraviť zdroj]

Po vysadení pre túto oblasť nových odrôd bolo nevyhnutné zvýšiť dôraz na prácu vo vinici. Colle Manora zaviedlo intenzívny program založený na prirodzenej ochrane viniča a zvýraznení typických vlastností každej odrody. Objem vypestovaného viniča na hektár je starostlivo znižovaný prestrihávaním a riedením výsadby s cieľom maximalizovať potenciál vínnej révy. Relatívne nízka úroda na hektár a na každú rastlinu, a znižovanie veľkosti plodu (bobúľ hrozna) zintenzívňuje typickú chuť a arómu danej odrody.

Spracovanie vínnej révy[upraviť | upraviť zdroj]

Výroba vína prebieha za využitia modernej technológie v oceľových termoregulovaných nádržiach. Nad celým procesom dohliada profesionálny vinár Piero Ballario. Niektoré vína fermentujú a dozrievajú v malých sudoch z francúzskeho duba. V procese výroby zohráva drevo veľmi významnú úlohu. Dáva vínu potrebný čas a priestor na dozrievanie a konzervovaním pomáha zachovať charakterové vlastnosti vína po dlhú dobu bez použitia chemických prídavkov.

Odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

www.collemanora.it Archivované 2013-08-25 na Wayback Machine www.monferrato.org