Conrad Aiken

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Conrad Potter Aiken
americký spisovateľ
Conrad Aiken
Narodenie5. august 1889
Savannah, Georgia, USA
Úmrtie17. august 1973 (84 rokov)
Savannah, Georgia, USA
Odkazy
Projekt
Guttenberg
Conrad Aiken
(plné texty diel autora)
CommonsSpolupracuj na Commons Conrad Aiken

Conrad Potter Aiken (* 5. august 1889, Savannah, Georgia, USA – † 17. august 1973, Savannah) bol americký spisovateľ a básnik, otec britských spisovateliek Joan Aikenovej a Jane Aikenovej Hodgeovej.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Keď mal 11 rokov, jeho otec zabil jeho matku a potom i seba kvôli rodinným finančným problémom. Podľa niektorých správ bol Conrad svedkom tejto vraždy, podľa iných správ našiel obe telá. Vychovávala ho jeho prateta v Massachusetts. Conrad navštevoval súkromné školy a Middlesex School v Concorde v Massachusetts, potom Harvard University, kde redigoval časopis The Harvard Advocate spolu s T. S. Eliotom. Školu ukončil v roku 1912. Do Savannah sa vrátil 11 rokov pred smrťou. Jeho hrob, ktorý sa nachádza na cintoríne Bonaventure Cemetery na brehoch rieky Savannah, sa stal známym vďaka zmienke v diele Midnight in the Garden of Good and Evil, bestselleri Johna Berendta. Podľa miestnej legendy si Conrad želal, aby jeho náhrobný pomník bol vytvorený v podobe lavičky, pri ktorej by sa mohli návštevníci zastaviť, oddýchnuť si a tešili sa z martini na jeho hrobe.

Tvorba[upraviť | upraviť zdroj]

Jeho tvorba bola silne ovplyvnená symbolizmom, najmä jeho rané práce. V roku 1930 získal Pulitzerovu cenu za poéziu (za svoje dielo Selected Poems). Mnohé z jeho diel sa venujú psychologickým témam. Jeho báseň "Music I Heard" bola zhudobnená mnohými skladateľmi, vrátane Leonarda Bernsteina a Henryho Cowella. Conrad Aiken je považovaný za imagistu.

Dielo[upraviť | upraviť zdroj]

  • 1934 - Silent Snow, Secret Snow, poviedka
  • 1914 - Earth Triumphant, zbierka básní
  • 1918 - The Charnel Rose, zbierka básní
  • 1933 - And In the Hanging Gardens, zbierka básní